Među osam poljoprivrednih kombinata čiji će vlasnik postati kompanija iz Emirata Al Dahra, nalazi se i PKB korporacija iz Padinske Skele, gde je Grad Beograd većinski vlasnik sa 99 odsto udela, dok su preostale firme iz takozvanog „zelenog pula“ u koji su dospele posle neuspelih privatizacija, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu finansija i privrede.


Tako će u ruke Emiraćana, osim korporacije, preći i Agrobačka iz Bača, Bratstvo-jedinstvo iz Neuzina, Dragan Marković iz Obrenovca, Nova Gajdobra, Mladi borac iz Sonte, Omoljica i Vojvodina iz Starčeva. Iz te grupe, jedino obrenovačko dobro nije imalo prethodnog vlasnika jer Agencija za privatizaciju nije uspela da ga proda iako ga je dva puta nudila na tenderu i dva puta na aukcijama. Preostalih šest poljoprivrednih dobara bila su, na prvi pogled, mnogo uspešnija, jer su na aukcijama dostizala cenu i pet do šest puta veću od početne. Tako je Agrobačka pre pet godina za 420 miliona dinara bila prodata Višnji Jerković, ćerki Mileta Jerkovića, koji je osuđen zbog šverca cigareta, ali ga od odlaska na robiju spasava status zaštićenog svedoka u predmetu koji se vodi protiv narko-bosa Darka Šarića. Iz „Jerkovićevog portfelja“ je i Mladi borac iz Sonte, koji je svojevremeno prodat za 32 miliona dinara, ali je potom ugovor takođe raskinut. Dobro Bratstvo-jedinstvo iz Neuzina bilo je prodato 2005. Novaku Kosniću za 260 miliona dinara, Nova Gajdobra je bila izlicitirana na 430 miliona dinara zemljoradničkoj zadruzi Libelula, Omoljica za 570 miliona pripala je Nikolaju Dimitrovu, a Starčevo za 460 miliona konzorcijumu fizičkih lica na čijem je čelu bio Nenad Marković iz Čačka. Gotovo sve te privatizacije bile su raskinute tokom 2010. godine i njihov kapital je ušao u Akcionarski fond, a nakon odluka da preduzeća idu u restrukturiranje, od petnaestak agrarnih firmi formiran je „zeleni pul“ u kome je objedinjena zajednička nabavka i raspolaganje mehanizacijom i drugim resursima. Početni rezultati, tvrdili su u Agenciji za privatizaciju, bili su dobri jer je u 2011. godini prvi put upisana dobit, ali je činjenica da su prethodni vlasnici u tim dobrima iza sebe ostavili pustoš i da bi njihovo stvarno uključivanje u biznis i na tržište zahtevalo velika ulaganja. Većina tih preduzeća raspolaže objektima za različite grane u agraru, ali imaju i pravo raspolaganja ili zakupa državne zemlje, što im je i glavni adut za novu privatizaciju.

Predugovorom koji je proteklog vikenda ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao u Abu Dabiju „u vezi sa projektom investicionog ulaganja u poljoprivredu između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata“ predviđeno je da se formira zajednička nova kompanija. Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja ima obavezu da investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava u Srbiji. Iznos od 100 miliona evra biće uložen u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će sa dodatnih oko 100 miliona platiti svoj udeo u zajedničkim preduzećima. Na osnovu tog uloga Al Dahra će steći 80 odsto udela, a preostalih 20 odsto kapitala biće u vlasništvu Srbije i Grada Beograda, koji ujedno neće imati obavezu da objedinjuju sredstva niti garancije, ali će zajedničkoj firmi da pruže logistiku. Tako se očekuje da Ministarstvo poljoprivrede sa novom kompanijom zaključi 30-godišnji ugovor o zakupu 2.982 hektara državne zemlje, po ceni koja će u prvih deset godina iznositi 250 evra po hektaru, a kasnije će se usklađivati, ali opet neće moći da pređe iznos od 370 evra. Takođe, Ministarstvo odbrane trebalo bi da novoj kompaniji prenese pravo korišćenja 3.664 hektara u Karađorđevu, a zauzvrat da dobije oko 20 odsto godišnjeg prinosa sa tog zemljišta. Uz to, predviđeno je i da poljoprivredni kombinati prodaju novoj kompaniji objekte i opremu, kao i ukupno više od 7.000 hektara zemljišta po ceni od 10.000 do 12.000 evra za hektar. Potpisivanje konačnog ugovora očekuje se do kraja marta ove godine, rok za otkup zemljišta je 31. maj, a do kraja jula trebalo bi da se izvrši i prenos imovine. Za nadzor i kontrolu izvršenja ugovora biće nadležna Agencija za privatizaciju.

U Ministarstvu finansija i privrede tvrde da će zahvaljujući tom aranžmanu srpska poljoprivreda dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, a upravo je kapital i uvođenje najsavremenijih tehnologija i primena agrotehničkih mera ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose.

– Ta kompanija će pored podizanja kapaciteta u tim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći svoju trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja. Istovremeno, kompanija iz UAE namerava da investira i u izgradnju logističkih centara za izvoz poljoprivrednih proizvoda, pre svega u potpuno nove lučke kapacitete u Pančevu. Na taj način će se višestruko povećati izvoz i plasman naših proizvoda na inostrana tržišta, poboljšati standard poljoprivrednika, što će uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije – navode u Ministarstvu finansija i privrede.

Đogović: Dobro za izvoz

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović smatra da je dogovor vlade sa kompanijom Al Dahra iz Abu Dabija dobar posao. On veruje da su ti ugovori „realni“ i da će doprineti povećanju srpske proizvodnje i izvoza. „Verujem da će ti ugovori biti realizovani, jer to nije ulaganje samo u poljoprivredu već i druge sektore. Kompanija Al Dahra je velika i ozbiljna i to bi doprinelo boljem plasmanu naših proizvoda na inostranom tržištu,“ rekao je Đogović.

Ništa nije sigurno?

Razlog zbog kojeg je spisak preduzeća koje kupuje Al Dahra objavljen tek nakon potpisivanja predugovora jeste što taj posao još uvek nije stoprocentno siguran, jer predugovor nije pravno obavezujući, kaže za Danas izvor blizak Vladi Srbije. Baš zbog toga što još uvek ništa nije sigurno dok se ne potpišu pravno obavezujući ugovori nadležni nisu izlazili sa detaljnijim informacijama u javnost.

Poljoprivrednici protiv prodaje

Klub 100P i asocijacija Vojvodina agrar izdali su juče zajedničko saopštenju u kome protestuju zbog potpisivanja predugovora sa kompanijom Al Dahra. Oni tvrde da im je iz vrha vlasti svojevremeno obećano da će imati prednost pri prodaji poljoprivrednih firmi, ali da se to izjalovilo. „Obaveštavamo Mlađana Dinkića da poljoprivrednici pristaju da plate istu cenu koja je ponuđena Al Dahri, 10 hiljada evra za hektar zemljišta sa pripadajućom opremom i mehanizacijom, da sa zadovoljstvom pristajemo da platimo 250 evra za iznajmljivanje zemljišta, sada plaćamo više od 500 evra, i da se obavezujemo da uložimo ne 4.000 evra po hektaru, koliko se obavezala kompanija Al Dahra, nego tri puta toliko – navodi se u saopštenju. Ta dva udruženja postavljaju pitanje Aleksandra Vučiću „zašto je važno da neki prebogati šeik ostvaruje profit uzimajući osnovno sredstvo za egzistenciju hiljada porodica koje su tu rođene i nemaju drugu opciju nego da se bave poljoprivredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari