Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru koju je Vlada Srbije usvojila krajem 2013. ističe 31. decembra ove godine i izgleda da neće biti produžen njen „rok važenja“, odnosno državni organi neće imati zvaničnu prepreku za zapošljavanje novih kadrova.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Na pitanje Danasa da li zabrana prestaje da važi od 1. januara ili će možda biti produžena, u Ministarstvu finansija poručuju da je to pitanje za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, u kojem navode za naš list da je predviđeno ukidanje formalne zabrane.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, objašnjava za Danas da je donošenjem Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih predviđeno ukidanje formalne zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, u okviru Zakona o budžetskom sistemu.

– Očekujemo relaksiranije zapošljavanje preko potrebnih kadrova u svim onim, a pre svega racionalnim jedinicima lokalne samouprave, čiji nedostatak je kočio normalno funkcionisanje lokalnih samouprava. U svim dosadašnjim razgovorima sa predstavnicima gradova i opština, a naročito u okviru Karavana po okruzima, koje Ministarstvo sprovodi od početka ovog saziva, jedna od najčešćih žalbi bila je upravo ova tema – navodi Bošnjak.

Prema njegovim rečima, nemogućnost zapošljavanja vaspitačica, protivgradnih strelaca, gerontoloških sestara, ali i stručnjaka iz oblasti pravne i ekonomske struke, do građevinskih i komunalnih inspektora, kao i ključnih kadrova koji bi pratili evropske integracije, dovodila je do velikih poteškoća u pružanju usluga građanima i privredi, izostanka investicija i modernizacije rada.

– Redovnim dijalogom sa lokalnim samoupravama došlo se do nelinearnog rešenja gde će se istovremeno prepoznati efikasnost, ali i pružiti i neophodna pomoć onima koji su u prethodnom periodu zatekli viškove u jedinicima lokalne samouprave. Očekujemo da i rukovodioci budu dovoljno odgovorni kada planiraju budžete, strukturu kojom upravljaju i zaposlene kojim će realizovati postavljene ciljeve – ocenjuje Bošnjak.

Vlada Srbije je početkom decembra 2013. donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu kojim se predviđa da je do 31. decembra 2015. u primeni zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, kao i zabrana dodatnog radnog angažovanja lica iznad deset odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme.

Predviđeni su ujedno i izuzeci od zabrane koji su mogući samo uz saglasnost posebno formiranog i privremenog tela Vlade Srbije – Komisije za davanje saglasnosti za nova zapošljavanja i dodatna radna angažovanja kod korisnika javnih sredstava. Doneta je i posebna uredba kojom se reguliše kako se traži saglasnost za nova zapošljavanja pored zabrane, a kojom je propisana i obaveza objavljivanja zaključaka o davanju saglasnosti na internet stranici Vlade Srbije, što nije bilo poštovano.

Putem Zakona o informacijama od javnog značaja, list Danas je mesecima pokušavao da dobije od nadležnih institucija i Vlade Srbije podatak o tome koliko je napravljeno izuzetaka od zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, odnosno koliki je broj novozaposlenih od usvajanja takve zabrane. Pošto smo naišli na ćutanje institucija, Ministarstvo finansija je poverenik za informacije od javnog značaja dva puta kaznio u ukupnom iznosu od 200.000 dinara.

Krenuvši „peške“ od ministarstva do ministarstva, međutim, došli smo do podatka da je samo tokom prošle godine vladina Komisija dala oko 13.500 odobrenja za nova zapošljavanja u javnom sektoru uprkos važećoj zabrani – 7.218 na neodređeno i određeno i 6.212 po ugovorima. Najviše odobrenja u 2014. beleži se u Ministarstvu unutrašnjih poslova – čak 2.960 i Ministarstvu zdravlja koje je „zaposlilo“ 2.104 osobe.

Čekajući odgovor Upravnog suda

Novinar Danasa i potpisnik ovih redova podneo je krajem marta tužbu Upravnom sudu zbog toga što Vlada Srbije, odnosno njena Komisija za davanje saglasnosti za nova zapošljavanja, nije dostavila odgovore našem listu o tome koliko je novih ljudi zaposleno u javom sektoru prošle godine uprkos zabrani zapošljavanja do 2016. godine. Vlada Srbije nije odgovorila na dva zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koje smo uputili 22. oktobra prošle i 10. februara ove godine. Do danas nije stigao nikakav odgovor iz tog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari