Centar za strna žita bi, prema poslednjim informacijama iz kragujevačke gradske uprave, u dogledno vreme trebalo da preraste u regionalni institut za poljoprivredu za područje centralne Srbije, u kojem bi jedna od osnovnih delatnosti i dalje bila proizvodnja strnih žita. U budućem institutu će, kako se najavljuje, najverovatnije biti locirana i filijala referentne nacionalne laboratorije za ispitivanje uzoraka većine poljoprivrednih proizvoda.


Neizvesno je da li će ta transformacija biti realizovana na vreme da spasi ustanovu od gašenja, jer je u proteklih mesec i po dana ostala bez gotovo kompletne imovine, koja je rasprodata na licitacijama organizovanim po izvršnim sudskim presudama.

– Naučni radnici Centra, koji popisom i prodajom osnovnih sredstava na dve dosadašnje licitacije nisu uspeli da namire svoja potraživanja, asistiraju privatnim izvršiteljima, vodeći ih da popisuju stvari po kancelarijama i uporno tražeći od ostalih zaposlenih da ne prikrivaju imovinu. Od zaposlenih koji su u zakonskom štrajku od 30. marta ove godine, i kojima se duguje po 20 neisplaćenih zarada, očekuje se da pomažu izvršiteljima u popisu i rasprodaji imovine ustanove – navodi se u jučerašnjem saopštenju sindikata Centra za strna žita.

Predsednica tog sindikata Ljiljana Mijailović kaže da su na licitacijama organizovanim krajem aprila i maja rasprodata osnovna sredstva i ogledna mehanizacija Centra, dok će na predstojećoj aukciji, koja će biti održana uskoro, biti prodata sva preostala imovina kako bi se namirila potraživanja. Naučni radnici su, naime, tužili ustanovu u kojoj rade zbog šest neisplaćenih zarada u 2011, nakon čega su iz Ministarstva prosvete i nauke, za razliku od ostalih zaposlenih, redovno primali plate po osnovu finansiranja projekata. Ipak, taj prihod im je ukinut neposredno nakon početka rasprodaje osnovnih sredstava Centra.

– Žalosno je gledati kako se za bagatelu krčmi imovina koju su godinama i decenijama unazad sticali zaposleni u Centru. Jedan ogledni kombajn, na primer, krajem maja je prodat za 80.000 dinara, iako je njegova trenutna stvarna vrednost oko 10.000 evra. Kompjuteri sa tastaturom prodaju se za po 3.500 dinara. I ostala imovina i oprema ustanove odlazi u bescenje – ističe Mijailovićeva, napominjući da ima indicija da bi grad Kragujevac u dogledno vreme trebalo, sa državom, da postane suvlasnik te ustanove.

Grad bi, prema njenim rečima, na ime suvlasništva u Centru za strna žita dobio lokaciju od oko 50 hektara zemljišta te ustanove na području Kragujevca, na kojoj planira izgradnju industrijske zone, čijom prodajom bi finansirao kupovinu nove mehanizacije i opreme za tu ustanovu, kao i isplatu potraživanja poveriocima i zaposlenima. Gradska uprava u Kragujevcu je, inače, odavno zainteresovana za preuzimanje ili suvlasništvo u Centru za strna žita, pošto se procenjuje da bi na taj način bila spasena ta najstarija naučnoistraživačka ustanova u oblasti agrara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari