Pojedine odredbe novog Zakona o radu u Srbiji su u potpunosti suprotstavljene standardima radnog zakonodavstva u Evropskoj uniji. Primera radi, odredba kojom se trajanje rada na određeno vreme povećava sa 12 na 24 meseca je nezamisliva i neprihvatljiva u zemljama EU.

Postoje i odredbe Zakona o radu koje su razumne, ali je potrebno da se u razmatranje tih i drugih odredaba uključi što veći broj partnera u okviru socijalnog dijaloga, i među njima svakako treba da se nađe mesto za predstavnike sindikata – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Rajner Hofman, predsednik Nemačkog saveza sindikata (DGB), najveće sindikalne organizacije u Evropi.

O proširenom dejstvu kolektivnih ugovora Hofman je rekao da su ti propisi dosad u Srbiji bili bolji nego u Nemačkoj. Kako je pojasnio, u Srbiji je kolektivni ugovor mogao da ima prošireno dejstvo kada su strane koje su pregovarale o njemu zastupale 30 odsto zaposlenih u određenoj privrednoj grani, dok je nedavno usvojenim izmenama Zakona o radu taj procenat povećan na 50 odsto.

– Prošireno dejstvo kolektivnog ugovora donosi ljudima sigurnost i to je važan element za uređenje rada, radnog vremena, radne i zdravstvene zaštite. Smanjenje je korak unazad – istakao je Hofman. Predsednik DGB-a je dodao da se „trenutno u Srbiji radi na slabljenju sindikata“, naglasivši da su sindikati u Evropi konstitutivni element civilnog društva i da svaka vlada mora to da prihvati.

On je preporučio Vladi Srbije da nastavi proces socijalnog dijaloga sa reprezentativnim sindikatima, Savezom samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost“, nakon što je usvajanjem Zakona o radu taj proces faktički prekinut s obzirom da ga sindikati smatraju antiradničkim. On je istakao da u Srbiji veliki problem predstavlja to što poslodavci nemaju krupnu i udruženu asocijaciju koja bi kao takva mogla da kroz socijalni dijalog pregovara sa sindikatima i da nalazi adekvatna rešenja u obostranom interesu bez uplitanja države.

Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, naglasio je da je poseta Hofmana Srbiji na poziv dva reprezentativna sindikata usledila nakon usvajanja Zakona o radu, koji je donet i pored protivljenja sindikalaca.

– Mi sada nastojimo da se obnovi socijalni dijalog sa Vladom i poslodavcima u cilju zaštite radničkih interesa i razgovori koje smo vodili sa predstavnicima DGB će nam pomoći u našim težnjama ka ostvarivanju tog cilja – rekao je Čanak. On je dodao da je ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin pokušao da organizuje sastanak sa predstavnicima DGB bez prisustva reprezentativnih centrala čiji su oni gosti, ali da je „Hofman kao iskusan sindikalac tako nešto odbio“. Čanak je istakao da je kroz saradnju sa DGB istovremeno ostvarena i saradnja sa nemačkim poslodavcima kako bi oni i dalje ulagali u Srbiju, što stvara mogućnost za otvaranje novih radnih mesta. On je najavio da će najverovatnije u oktobru SSSS i UGS „Nezavisnost“ postati punopravni članovi Evropske konfederacije sindikata (ETUC), s obzirom da su se uslovi za to stekli nakon što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU. Inače, DGB je sindikalna centrala koja je još 1966. godine uspostavila dobar kontakt sa jugoslovenskim radnicima u Nemačkoj i gastarbajteri iz tadašnje Jugoslavije su se masovno učlanjivali u njegove redove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari