Dinar je juče uspeo da blago ojača prema evru pa je srednji kurs pomeren sa 106,63 na 106,38 dinara za evro. Međutim, Narodna banka Srbije morala je da interveniše na međubankarskom deviznom tržištu drugi dan za redom prodajom 56 miliona evra kako bi ublažila prekomernu oscilaciju kursa. Tokom prepodneva na deviznom tržištu formiran je indikativni kurs od 106,6026 dinara za evro.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris ocenio je da je gubljenje vrednosti dinara tokom prvih sedam meseci ove godine bilo prekomerno i da je pokrenulo psihološke faktore, odnosno „strah da se može ponoviti nešto što je bilo tokom devedestih godina, tako da pojedinci nastoje da se što pre oslobode što veće količine dinara“. „Mislim da će NBS u narednom periodu morati da nađe pravi balans između toga koliko je potrebno gubljenje vrednosti dinara, a koliko je prekomerno, koje može ugroziti ostvarenje inflacionog cilja i makroekonomsku stabilnost“, ukazao je Fabris.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić naveo je da je proces slabljenje dinara prema evru, koji traje poslednjih godinu dana, a intenzivirao se od ostavke bivšeg guvernera Radovana Jelašića, „podigao negativna očekivanja na nivo koji je trenutno neprihvatljiv“.

Prema njegovim rečima, slabljenje domaće valute u proteklom periodu podrilo je nameru Vlade da podigne poverenje u dinar i sprovede proces deevroizacije. Nikolić je naveo da će dalje kretanje kursa zavisiti i od percepcije banaka. Ukoliko banke procene da je makroekonomska situacija u Srbiji stabilna i da je dalji razvoj privrede izvestan, onda će i psihološki razlozi slabljenja dinara u narednim danima, odnosno mesecima, jenjavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari