Udeo problematičnih kredita u bankarskom sektoru Srbije je 19,5 odsto. U Razvojnoj banci Vojvodine – 75 procenata. Ovaj pokazatelj predstavlja ključni argument u borbi ministra finansija Mlađana Dinkića da ovu banku ugasi po modelu po kojem je rešen problem Nove agrobanke, što znači da bi depoziti i kvalitetni krediti RBV-a bili prebačeni u neku od jakih banaka, dok bi nenaplative kredite pokrila država, a sama RBV bi otišla u bankrot.

Sa ovim rešenjem ne slaže se predsednik Vlade AP Vojvodina Bojan Pajtić, koji veruje da će nova dokapitalizacija od 150 miliona evra rešiti situaciju. Problem s takvim pristupom, bar kako smatraju u Ministarstvu finansija, je to što bi to bila šesta po redu dokapitalizacija Razvojne, pri čemu nijedna od prethodnih nije uspela da tu banku postavi na noge.

Umesto novih 150 miliona evra javnih sredstava, u Ministarstvu predlažu plan po kojem bi se u neku od najvećih banaka u Srbiji prebacilo 140 miliona evra kvalitetne aktive RBV-a, koju čine obveznice, gotovina i obavezna rezerva, što znači da bi ostalo još oko 100 miliona evra neosiguranih depozita koje bi država sama morala da namiri. To bi takođe značilo novo zaduživanje, ali u Ministarstvu veruju da bi ovime problem RBV-a bar bio konačno rešen, dok se prostom dokapitalizacijom ništa ne postiže. To dokazuje prethodno ulivanje čak 150 miliona evra a da to nije popravilo bilans banke.

S druge strane, u Pokrajini smatraju da će ovog puta ishod biti drugačiji, tvrdeći da onih 75 odsto nenaplativih kredita potiče iz vremena Metals banke, iz koje je nastala RBV, kada su se zajmovi odobravali po političkoj, a još više po prijateljsko-kriminalnoj vezi, između ostalog i sa narko lancem Darka Šarića. Po ovoj verziji, od kada je RBV počela da posluje sa novim rukovodstvom, banka odobrava samo kvalitetne kredite, što znači da će kada jednom eliminiše problem nasleđenih nenaplativih potraživanja, nastaviti da posluje „u plusu“. Ministar Dinkić u ovome nalazi logičku manjkavost, s obzirom da Metals ne postoji već dve godine, da je u međuvremenu RBV više puta dokapitalizovana, a da se loši krediti i dalje gomilaju. Ipak, i dalje postoji izvesna mogućnost da sadašnji problemi zaista potiču iz vremena Metalsa, ako su neki veliki, tada odobreni krediti, tek nedavno postali nenaplativi.

Narodna banka Srbije je izvršila kontrolu poslovanja Razvojne banke Vojvodine i ustanovila nepravilnosti, zbog kojih je ta banka stavljena pod korektivne mere, ali nije objavljeno da li je i u kojoj meri sadašnja situacija u RBV-u rezultat rada novog menadžmenta, a koliko samo starih kredita. U RBV nisu odgovorili na pitanja Danasa o tome koliko loših kredita potiče iz vremena Metalsa, a koliko čine zajmovi koje je odobrila sama Razvojna banka Vojvodine.

Ukoliko bi na kraju ipak preovladalo stanovište Ministarstva finansija, RBV bi bila ponuđena najvećim bankama u Srbiji, od kojih su bar njih tri zainteresovane za preuzimanje te banke, a moguće i još dve. U javnosti se spekulisalo da su to Erste, AIK i Sosijete ženeral, a sigurno je da Komercijalna banka i Poštanska štedionica nisu u igri.

U slučaju da bude više interesenata, država bi organizovala aukciju, tako što bi Republika i Pokrajina sa po 50 odsto učestvovale u emisiji obveznica u iznosu od 100 miliona evra koji nedostaju za pokrivanje loših plasmana RBV-a. Banka koja bi ponudila da otkupi sve te obveznice uz najniži prinos (najjeftinije za državu) bila bi pobednik aukcije i preuzela bi klijente i potraživanja RBV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari