Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Albertom Jegerom, koja od 9. februara vodi razgovore sa srpskom vladom o reviziji stend baj aranžmana, juče je u društvu ministra ekonomije Mlađana Dinkića posetila kompaniju Fijat automobili Srbija. Na sastanku iza zatvorenih vrata u upravnoj zgradi FAS-a, ministar Dinkić je, saznaje naš list, ubeđivao članove misije MMF da je neophodno da država subvencioniše prodaju domaćih proizvoda, a time i Fijatovog modela „punto“, koji se proizvodi u Kragujevcu.

Na tom skupu rečeno je i da će uskoro startovati temeljna rekonstrukcija pogona Lakirnica u šta će Fijat uložiti 90 miliona evra. Ubrzo potom, počeće i rekonstrukcija pogona Preseraj i Mehanička obrada, u kojoj će biti organizovan deo proizvodnje Manjeti Marelija. „Generalni menadžer FAS Đovani de Filipis obavestio me je da narednih nedelja startuju narudžbine za ugovaranje radova na rekonstrukciji fabrike i nabavku opreme za proizvodnju novog modela, što će koštati 150 miliona evra“, rekao je Dinkić.

On je nakon sastanka novinarima saopštio da je delegaciju MMF-a doveo u FAS da bi pokazao šta Vlada Srbije radi na restrukturiranju domaće privrede, privlačenju inostranih investitora i povećanju srpskog izvoza. „Misiji MMF-a prezentovano je šta će biti krajnji proizvod fabrike. Važno je da će ova fabrika ostvarivati 1,5 milijardi evra od izvoza, a upravo sa MMF razgovaramo o tome kako da poboljšamo konkurentnost srpskog izvoza i privrede i smatram da je ovo jedan od pravih načina“, rekao je Dinkić i podsetio da je celokupni prošlogodišnji izvoz Srbije iznosio oko šest milijardi evra. Ipak, novinari su bili uskraćeni za izjave o toku pregovora o aranžmanu.

Ministar ekonomije juče je pre posete Fijatu prisustvovao i sastanku radne grupe za izgradnju i infrastrukturno opremanje Industrijske zone Korman polje, u kojem će biti smešteni pogoni dobavljača italijanske kompanije. Na sastanku je konstatovano da su privedeni ili da se privode kraju svi poslovi vezani za realizaciju tog projekta. Krajem januara doneta je odluka o eksproprijaciji 80 hektara zemljišta, a Poreska uprava trebalo bi narednih dana da dostavi odluku po kojoj ceni će zemljište biti otkupljivano od vlasnika (130 fizičkih lica, Grupa Zastava vozila i fabrika Forma ideale). Ministar Dinkić ocenio je da cena ne bi trebalo da bude veća od 300 do 350 evra po aru, koliko je plaćano i zemljište koje je otkupljivano za izgradnju obilaznice oko te zone. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović najavio je da će na sednici Skupštine grada 26. februara biti usvojen detaljni regulacioni plan industrijske zone Korman polje. Ministar Dinkić, čelnici Kragujevca i ostali učesnici sastanka saglasili su se da će industrijska zona Korman polje biti spremna početkom druge polovine godine za prelazak u ruke italijanskih kompanija.

Ministar Dinkić najavio je juče da Vlada planira da u saradnji sa Fijatom na proleće organizuje samit dobavljača iz Italije, Južne Koreje, Japana i Slovenije sa idejom da se Srbija predstavi kao najpovoljnija lokacija za investiranje u automobilskoj industriji u Evropi. Na tom skupu razgovaralo se bi se o lociranju proizvodnje auto-delova u Šumadiji.

Ministar Dinkić u društvu guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića, misiju MMF-a tokom poslepodneva poveo je u obilazak vinarije „Radovanović“.

Jura stiže u Srbiju

Kragujevac – Jura korporacija iz Južne Koreje biće prvi investitor koji iz te zemlje dolazi u Srbiju, a kako je juče u Kragujevcu najavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić, Jura će do kraja marta kupiti preduzeće Zastava elektro i do kraja godine zaposliti 1.000 radnika. Reč je o korporaciji koja proizvodi kablove za automobile proizvođača kao što su Kia, Hjundai i Daevu. „Jura želi da pokrene proizvodnju u junu, a radnici bi krenuli na obuku već u aprilu. To znači da u narednom periodu moramo da donesemo odgovarajuće akte koji će omogućiti raspisivanje jednog javnog poziva za prodaju celokupne imovine Zastava elektro. Taj poziv mora biti raspisan do 1. marta da bi mogao da se završi do 15. marta“, rekao je Dinkić i dodao da je napravljena procena imovine Zastave elektro i da iznosi oko 2,8 miliona evra.

Dinkić je podsetio da su predstavnici Jure više puta posetili Srbiju i da su nakon posete nekoliko lokacija za smeštanje svoje proizvodnje prednost dali Rači zbog blizine autoputa i dobrih uslova u fabrici Zastava elektro. On je naglasio da bi Jura celokupnu proizvodnju kablova izvozila. Jura korporacija ima centralu u Seulu, kao i tri fabrike i razvojno-istraživački centar u Koreji, tri fabrike u Kini i jednu u Slovačkoj. Z. R.

Manjeti Mareli ne odustaje

Predsednik Grupe Zastava vozila i savetnik u Ministarstvu ekonomije Aleksandar Ljubić rekao je juče da će kompanija Manjeti Mareli, koja posluje u sastavu Fijat grupe, u Kragujevcu imati pet proizvodnih celina. „Ideja je da, između ostalog, jedna od njih bude smeštena u Zastava Kamionima, a druga u Korman polju, o čemu će se odlučivati u martu“, rekao je Ljubić demantujući izjavu direktora Zastava kamiona da je Manjeti Mareli odustao od partnerstva sa Zastavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari