Osnovne i srednje škole i dalje mogu da izbegavaju Zakon o javnim nabavkama pri izboru agencija preko kojih će njihovi učenici ići na ekskurzije i rekreativnu nastavu, a da pritom ne podležu nikakvoj kontroli, niti sankcijama.

Obaveza da se za sva đačka putovanja mora raspisati tender ostala je samo na papiru, iako je Ministarstvo prosvete još krajem maja poslalo školama dopis u kojem ih obaveštava da su „dužne da sprovedu postupak javne nabavke prilikom zaključivanja ugovora sa agencijom radi izvođenja ekskurzije“.

U Ministarstvu se pozivaju i na identičnu preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, koja je doneta upravo da bi se sprečila prošlogodišnja praksa, po kojoj su škole izbegle tender tako što roditelji novac za putovanje nisu uplaćivali na račun škole, već direktno turističkim agencijama.

U Agenciji za borbu protiv korupcije tvrde da su takvi pojedinačni ugovori između roditelja i agencija „ništavni“ i da škola, kao ustanova koja je odgovorna za sprovođenje ekskurzije, mora svoje odnose sa organizatorom tog putovanja ugovorno da reguliše. A među odredbama tog ugovora je i cena ekskurzije. U Agenciji potvrđuju za Danas da preporuka nije obavezujuća, što su neke škole iskoristile da izbegnu tender i raspišu klasične oglase u novinama.

Da li će škole ipak morati da ponište te oglase nakon što je Ministarstvo prosvete saopštilo da se za đačka putovanja mora raspisati javna nabavka, pitanje je na koje niko od nadležnih ne želi da odgovori. Iz Ministarstva prosvete poručuju da „odluku o eventualnom poništavanju oglasa treba da donese sama škola“, a na pitanje Danasa da li će obrazovnim ustanovama biti zabranjeno da biraju agenciju putem oglasa, odgovornost prebacuju na Ministarstvo finansija. Ni u tom ministarstvu nismo našli sagovornika koji bi razrešio dilemu kako se po zakonu organizuju đačka putovanja, već su nas uputili na Upravu za javne nabavke, gde kažu da tender mora da se sprovede samo ako roditelji novac uplaćuju na račun škole i da u tom slučaju oni vrše nadzor nad sprovođenjem Zakona.

– Ukoliko novac roditelji direktno uplaćuju agenciji, onda nije u pitanju javna nabavka kako je definisano u zakonu i Uprava nema nikakvih ingerencija. Da li je to u suprotnosti sa nekim drugim zakonima, pitanje je za ministarstva prosvete i finansija – kažu u Upravi za javne nabavke.

Zbog prebacivanja odgovornosti i kontradiktornih izjava nadležnih, u velikom broju škola je stopirana organizacija ekskurzija i nastave u prirodi, jer direktori ne znaju kako da postupe.

Ko se opredelio za tender, tu proceduru je zbog dugog trajanja morao da pokrene prošle školske godine, ali je, prema tumačenju nekih direktora, prekršio propise pošto se stari saziv saveta roditelja izjašnjavao o putovanju koje će se realizovati ove školske godine. Takvim rešenjem nisu zadovoljni ni roditelji, jer su prinuđeni da u prethodnoj školskoj godini počnu otplatu putovanje na koje će deca ići tek u narednom razredu. A jedino se na taj način može plaćati na rate, jer Zakon o rokovima plaćanja propisuje da se putovanje mora isplatiti u roku od 45 dana po povratku.

Problema ima i u školama koje su izbegle tender. Direktno plaćanje putovanja agencijama dovelo je toga da 30 do 40 realizovanih prošlogodišnjih putovanja još nije naplaćeno, pa su zaposleni u turističkim agencijama prinuđeni da jure roditelje, pošto škola više nije posrednik u toj priči. Školski blagajnici i šefovi računovodstava ne žele da se bave „uterivanjem“ dugova od roditelja, a škola ne sme uslovljavati izdavanje đačkih knjižica i svedočanstava neplaćenim ekskurzijama. Sem toga, prosvetna inspekcija je ranije upozorila da je plaćanje profesorskih dnevnica preko agencija prekršaj i da se taj novac mora prikazati na računu škole.

Bez odluke o štrajku

Gordijev čvor u zavrzlami oko organizacije ekskurzija više od godinu dana ne uspeva da reši ni turistička privreda, koja je lane zabeležila milionske gubitke. Takav scenario preti i ove godine, zbog čega su predstavnici Nacionalne organizacije turističkih agencija JUTA nedavno najavili da će stupiti u štrajk ako do kraja septembra problemi ne budu rešeni. Takvu odluku, kako saznajemo, još nisu doneli, niti je bilo koje od nadležnih rešilo dilemu kako organizovati đačka putovanja a ne ogrešiti se ni o jedan zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari