Do 1. jula EPS bi trebalo da otvoriti tržište za male kupce, kao što je to već urađeno na srednjem i visokom naponu. Cilj kompanije je da postane važan faktor u proizvodnji struje na Balkanu. Od 2002. do 2012. godine EPS je proizveo 372 milijarde kilovat-sati električne energije. Da je kompanija tu struju prodavala na prostoru bivše Jugoslavije, ostvarila bi prihod veći od pet milijardi evra – izjavio je juče Aca Marković, predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije na Drugoj međunarodnoj konferenciji „Regionalno tržište električne energije“, u organizaciji portala Balkanmagazin.


On je dodao da Srbija ima osam dalekovoda od 400 kilovolti koji je povezuju sa zemljama okruženja i da zbog toga postoji mogućnost prenosa struje, a da je region godišnje u deficitu za oko pet milijardi kilovat-sati.

– EPS je poslednjih godina znatno povećao kapacitete termoelektrana i po svim parametrima u toj oblasti spada u evropski vrh, jer je dosta uloženo u povećanje efikasnosti i snage elektrana, a smanjena je i potrošnja uglja po proizvedenom kilovat-satu – rekao je Marković. Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović je istakao da domaćinstva u Srbiji trenutno plaćaju struju po ceni koja je 30 odsto niža od tržišne, a da je Ministarstvo energetike strategijom razvoja predvidelo da u naredne tri godine bude dostignuta realna cena i za stanovništvo. Trifunović je dodao da je otvaranje tržišta električne energije u Srbiji počelo u januaru 2013. godine i da je trenutno otvoreno 40 odsto tržišta. On je naglasio da će, posle formiranja nove vlade, poseban akcenat biti stavljen na unapređenje rada javnog sektora i da će pozitivne promene na tom planu biti ostvarene već do kraja godine.

– Plan je da do kraja godine i Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije postanu akcionarska društva i da dođe do korporativizacije – rekao je Trifunović.

Članica Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić je izjavila da domaćinstva treba da očekuju poskupljenje struje sa otvaranjem tržišta jer je trenutna cena u Srbiji ispod one koja omogućava investicije.

– Ako ne budemo cenom obezbedili da se grade nove elektrane, mi ćemo doći u veliki problem sa sigurnošću snabdevanja. Moramo da napravimo ambijent da dođemo do novih kapaciteta – poručila je Hadžibabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari