Ministarstvo finansija računa sa prosečnim kursom od 118,8 dinara za evro u narednoj godini, što se vidi iz Fiskalne strategije, kada se podeli nominalni BDP u dinarima i u evrima – izjavio je za Danas ekonomski analitičar Goran Nikolić, komentarišući ovonedeljno naglo slabljenje dinara. Kurs evra je u poslednja tri dana ojačao za ceo dinar, penjući se sa 114,04 u utorak na 115,01 juče.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovićobjasnila je trenutni pad dinara time što je Naftna industrija Srbije kupovala veliku količinu evra kako bi platila uvezene energente, što bi značilo da je pomeranje kursa naviše privremenog karaktera.

Međutim, Nikolićpodseća na deo izjave guvernerke, gde ona sugeriše da će dinar nastaviti „nešto malo“ da pada sve do kraja godine. To je neobično, budući da je decembar mesec kada dinar tradicionalno jača i kada po raznim osnovama imamo priliv deviza u zemlju.

Ukoliko se, ipak, radi o nameri države i NBS da podrži postepeno klizanje kursa, Nikolićkaže da takvu politiku podržava, jer je to jedni način da se osnaži srpska privreda.

– To je dobro, jer se javne finansije ne mogu konsolidovati bez promene kursa. Javna potrošnja se realno može smanjiti samo uz slabiji dinar, a to će podići i izvoznu konkurentnost naše privrede. Kada pogledate vladinu Fiskalnu strategiju, vidite da je Ministarstvo finansija predvidelo prosečan kurs od 118,8 dinara za evro. Oni to nisu tako jasno rekli, ali brojke koje su naveli to nedvosmisleno pokazuju – tvrdi Nikolić.

Narodna banka je ove godine uspela da održi inflaciju na niskom nivou, dobrim delom zahvaljujući stabilnosti dinara, ali izgleda da je država zaključila da takva politika nije dugoročno održiva i da će određeno „popuštanje“ kursa biti neophodno, bez obzira na negativne političke posledice koje svaki pad dinara neminovno nosi. Slabiji dinar bi značio i rast cena, ali i rata za kredite indeksirane u evrima.

U dosadašnjem toku godine, NBS je intervenisala u jednakom iznosu kupujući i prodajući evre na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi sprečila prekomerne oscilacije. Ukupno je kupila 435 miliona evra i isto toliko prodala. NBS je poslednji put reagovala prekjuče kada je prodala 10 miliona evra kako bi sprečila još veći pad dinara tog dana.

Dinar je ove godine bio najjači 30. aprila kada je kurs bio 110,5426, a najslabiji 11. septembra kada je evro vredeo 115,2574 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari