Menadžment Zastave oružja prosledio je juče Ministarstvu odbrane dopunu nedavnog zahteva za zapošljavanje 300 novih radnika, sa srednjom i visokom stručnom spremom – zanatlija, tehničara i inženjera. Zastavina fabrika oružja je u poslednje dve decenije ostala bez oko 4.000 zaposlenih radnika, među kojima su, dobrim delom, bili i vrhunski majstori koji su, u minulim godinama, uz odgovarajuće otpremnine i državni dokup staža, dobrovoljno napustili firmu.

Otuda se fabrika, koja ima sve više ugovorenih poslova sa inostranim partnerima, u poslednje vreme najozbiljnije suočava sa nedostatkom radne snage, pre svega u proizvodnji, ali i u pratećim službama, pa i administraciji. Iako je do nedavno zapošljavanje novih radnika bilo onemogućeno zabranom Ministarstva odbrane, u Zastavi ovoga puta s izvesnošću očekuju da će, do kraja ovog meseca, dobiti „zeleno svetlo“ za prijem oko 300 mladih oružara, koji treba da popune upražnjena mesta u proizvodnim pogonima i tehničko-tehnološkim biroima.

Zastava oružje će od danas učestvovati na ovogodišnjem Sajmu oružja u Nirnbergu, najvećoj evropskoj smotri lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu u Evropi, na kojem će izložiti oko 60 eksponata, među kojima su i tri noviteta. Pored standardnog civilnog programa, naime, stručnoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviće se i dve nove sportske puške (Mach .308 Win. i M12 u kalibru .50 Browning), te malokalibarska puška 22 LR, model „ Skaut“.

Poslovodstvo fabrike će u Nirnbergu, saznaje naš list, konačno definisati obim ovogodišnjeg izvoza lovačkih karabina i pištolja na američko tržište. Američki partner je zainteresovan da Zastava poveća količinu poluatomatskih lovačkih karabina, pištolja CZ 999 i poluatomatskih pištolja, koji će tokom godine biti ponuđeni kupcima u SAD-u. Ipak, pitanje je da li u ovom trenutku fabrika, koja ima poslovne ugovore vredne više desetine miliona dolara, može raspoloživim proizvodnim i kadrovskim potencijalima, da odgovori dodatnim zahtevima Amerikanaca.

U Zastavi oružju zato očekuju da od Vlade, koja je najavila investicije u domaću odbrambenu industriju, dobiju finansijsku podršku od nekih desetak miliona evra za nabavku nove opreme i osavremenjavanje proizvodnih pogona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari