Radnicima i dalje zima, poslovodstvo tvrdi da je ipak bolje: Hladne hale kragujevačke Zastava oružje 1Foto: Sindikalna organizacija Zastave oružje

 

Sindikalci iz kragujevačke fabrike Zastava oružje tvrde da se radnici u pogonima već četvrti dan „smrzavaju zbog slabog grejanja”, rukovodstvo im odgovara da je „sve pod kontrolom” i da je nabavljen dovoljan broj zaštitnih rukavica, dok Energetika koja obezbeđuje grejanje tvrdi da problem nije do njih i da nemaju nikakvu odgovornost zbog „novonastale situacije”.

Niske tempereture su, po rečima predstavnika Sindikalne organizacije, dodatno pogoršale tešku situaciju u fabrici Zastava oružje. U njihovom saopštenju oni su juče naveli da su radnike, nakon što su se 8. januara radnici vratili sa desetodnevnog odmora, dočekali hladni pogoni i prostorije u kojima radnici provode svoje radno vreme.

Po njihovim rečima veći deo radnika boravi u hladnim halama jer temperatura ne dostiže minimum potreban za bezbedan i zdrav rad.

– U mnogim delovima temperatura jedva dostiže 10 stepeni, dok u magacinima grejanje ne postoji iako radnici borave i rade u tako hladnom prostoru gde su temperature tek nekoliko stepeni – ističu sindikalci oružara, dodajući da dodatno teškoj situaciji doprinosi nedostatak zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme, iako je temperatura emulzije za hlađenje u mašinama tek nekoliko stepeni.

Povodom ovih izjava odmah je juče reagovalo poslovodstvo ove kragujevačke fabrike, navodeći da grejanje u halama funkcioniše, ali fabrika nije radila deset dana zbog spajanja praznika, tako da je teško odmah postići odgovarajuću temperaturu.

Kako je poslovodstvo Zastave oružje istaklo u svom obraćanju javnosti i medjima oni su u direktnim razgovorima sa predstavnicima Energetike, njihovim snabdevačem toplotne energije, od kojeg su tražili više ulazne temperaturne parametre, shodno važećem ugovoru ali su od njih dobili odgovor, da trenutni tehnički kapaciteti ne mogu da podrže njihov zahtev”.

Da bi se hale zagrejale od juče se u Zastavi oružju proizvodni pogoni greju cele noći a kako bi se obezbedili prihvatljiviji uslovi rada, usled niskih temperatura, nabavljeno je 2.800 komada raznih vrsta rukavica, istakli su iz poslovodstva kragujevačke fabrike.

Za sindikat nebriga o zdravlju radnika

Ali, po rečima predstavnika Sindikalne organizacije radnici fabrike Zastava oružje koji rade u pogonima gde je nedovoljno grejanje i danas su izloženi hladnoći. Temperatura u tim pogonima se kreće oko 10 stepeni, dok je u magacinima i pogonima bez grejanja tek nekoliko stepeni iznad nule.

– U tim delovima procesa zaposlenima nije omogućeno da napuste radna mesta na šta imaju zakonsko pravo jer im je neposredno ugroženo zdravlje. Rukovodstvo fabrike drži radnike na tim radnim mestima što govori o nebrizi za zdravlje i izostanku potrebe da se spašavaju dobra veće vrednosti a to je zdravlje radnika. Zaposleni sami uzimaju slobodne dane kako bi izbegli posledice hladnoće, ističu oni u svom današnjem saopštenju.

Za nabavku 2.800 rukavica odgovaraju da zaštitne opreme nema u potrebnoj meri jer nedostaju odgovarajući brojevi odela, cipela, prsluka…

– Zaštitne rukavice su juče nabavljene posle dužeg perioda. Nabavka zaštitne opreme ne može da bude kampanja već kontinuirano snabdevanje i zaštitna oprema mora da bude usaglašena sa odgovarajućim propisima – kaže za Danas Dragan Ilić, predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje.

Radnicima i dalje zima, poslovodstvo tvrdi da je ipak bolje: Hladne hale kragujevačke Zastava oružje 2
Danonoćno grejanje ne daje razultate kako bi se teško stanje popravilo, poručuje sindikat Foto: Sindikalna organizacija Zastave oružje

On podseća da je Nadzorni odbor fabrike usvojio Pravilnik o zaštitnoj opremi, a da je odbacio sve primedbe Sindikata koje su odnosile na kvalitet i trajanje istih. Aktom o proceni rizika radnih mesta nisu obuhvaćeni rizici mikroklimatskih uslova za zaposlene koje je poslodavac dužan da obezbedi i koji inače ne mogu biti ispod 15 stepeni.

– Rukovodstvo fabrike sa rukovodstvom Energetike nije uspelo da „ispregovara” visinu temperaturnih ulaza koji bi bili dovoljni da zagreju radni prostor. Energetika sada isporučuje 30 do 40 odsto nižu temperaturu od potrebne u skladu sa spoljnom temperaturom i protokom koji je znatno niži od potrebnih u odnosu na ranije godine kada je takođe bilo problema, ali značajno manjih u odnosu na postojeće – navodi Ilić.

Po njegovim rečima danonoćno grejanje ne daje razultate kako bi se teško stanje popravilo, osim kako bi se zaštitili grejni vodovi od pucanja.

Ilić podseća i da su radnici ove fabrike početkom decembra protestovali i zbog hladnih uslova rada, a Sindikat je nakon toga tražio sastanak sa generalnim direktorom fabrike kako bi se upoznao sa zaključcima zbora koji su obuhvatali takođe i uslove rada.

– Ali zbog navodne preuzauzetosti generalnog direktora do tog sastanka nije došlo i nije nas obavestio o naknadnom terminu – kaže Ilić.

Sindikalci ističu da za sada nije bilo reakcije inspekcijskih organa ili od bilo kog organa Ministarstva odbrane koji stopostotno upravlja fabrikom.

Za poslovodstvo situacija je bolja i sve je pod kontrolom

Na pitanje koje je Danas uputio poslovodstvu fabrike Zastava oružje AD, zbog čega grejanje nije bilo ranije uključeno pošto su bile najavljene niske temperature dobili smo odgovor da je „bila uključena zaštitna instalacija od zamrzavanja”, a grejanje je krenulo od 9. januara.

– Trenutno smo u postupku ugovaranja sa Energetikom kojim će se definisati ubuduće njihovo poslovanje sa nama, odgovorili su oni na pitanje da li će od snabdevača energijom zahtevati određene „penale”.

Radnicima i dalje zima, poslovodstvo tvrdi da je ipak bolje: Hladne hale kragujevačke Zastava oružje 3
Stanje je danas bolje jer su niže spolašnje temperature, grejanje radi a nabavljene su i zaštite rukavice, kaže poslovodstvo Foto: Z. S. M.

Takođe iz poslovodstva kragujevačke fabrike ističu da imaju aplikacija za merenje temperature u fabrici.

– Danas je stanje u pogonima mnogo korektnije i bolje, jer je i sama spoljna temperatura nešto viša, a već je i četvrti dan kako fabrika radi, pa samim tim i grejanje. Situacija je pod kontrolom – zaključuju iz poslovodstva Zastave oružje.

Energetika poštuje ugovor i ima kapacitete veće od potrebnih

Povodom ovog slučaja Danas se obratio i kragujevačkoj Energetici.

– Energetika doo u celosti poštuje ugovor o snabdevanju toplotnom energijom sa Zastavom oružje. Tehnički kapaciteti koje poseduje Energetika su dovoljni da se ugovorene obaveze sprovedu, a garancija za to je nova moderna kotlarnica na matičnoj lokaciji – kaže za Danas Andreja Ilić, direktor kragujevačke Energetike.

On dodaje da im se rukovodstvo Zastava oružja obratilo sa zahtevom da se obustavi grejanje u halama za vreme praznika, i da je Energetika je taj zahtev ispoštovala.

Radnicima i dalje zima, poslovodstvo tvrdi da je ipak bolje: Hladne hale kragujevačke Zastava oružje 4
Energetika poručuje da ima kapacitete da greje čitav grad a ne hale Zastave oružje i da novonastala situacija nije do njih Foto: Z. S. M.

– Problem sa temperaturom u proizvodnim halama Zastave oružje je nastao zbog spajanja praznika i višednevne pauze u radu. Odluku o tome i da se za to vreme hale ne greju je donelo rukovodstvo Zastava oružja, i Energetika nema nikakve veze sa tim niti je odgovorna za novonastalu situaciju – ističe on.

Po Ilićevim rečima Energetika doo je apsolutno spremna da odgovori na sve zahteve svojih klijenata, i tokom ovih ledenih dana prešla je na režim grejanja od 24 sata bez prekida, kako bi bio poboljšan toplotni komfor svih korisnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari