Zbog hladnoće postoji opasnost po zdravlje radnika: Sindikat Zastave oružje pozvao Ministarstvo i Vladu zbog nezagrejanih hala i pogona 1Foto: Z. S. M.

 

Niske tempereture su dodatno pogoršale tešku situaciju u fabrici Zastava oružje.

– Nakon što su se 8. januara radnici vratili sa desetodnevnog odmora dočekali su ih hladni pogoni i prostorije u kojima radnici provode svoje radno vreme, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje.

Po njihovim rečima veći deo radnika i treći dan boravi u hladnim halama jer temperatura ne dostiže minimum potrebnog za bezbedan i zdrav rad.

– U mnogim delovima temperatura jedva dostiže 10 stepeni, dok u magacinima grejanje ne postoji iako radnici borave i rade u tako hladnom prostoru gde su temperature tek nekoliko stepeni, ističu sindikalci oružara.

Dodatno teškoj situaciji, kako oni kažu, doprinosi nedostatak zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme, iako je temperatura emulzije za hlađenje u mašinama tek nekoliko stepeni.

– Rukovodstvo je radnicima u pogonima oduzelo grejalice tako da ne postoji mogućnost dodatnog zagrevanja zbog čega su uslovi rada sa stanovišta zakonskog minimuma nebezbedni. Služba za bezbednost i zdravlje na radu ne izlazi kako bi utvrdila kritična mesta na kojima postoji neposredna opasnost po zdravlje radnika, tvrdi Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje u njihovom današnjem obraćanju javnosti i medijima.

Sindikat je zahtevao sastanak sa generalnim direktorom ali on odbija da otpočne pregovore kako bi se teško postojeće stanje u mnogim segmentima prevazišlo.

Zbog toga Sindikat poziva Vladu Republike Srbije i Ministarsvo odbrane da se uključe u rešavanje teških pitanja kako bi se stvorio minimum uslova za rad s obzirom da je zima sa niskim temperaturama tek počela.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari