Sindikat: Radnicima fabrike Zastava oružje hitno omogućiti zdravstvene usluge 1Foto: Z. S. M.

Samostalni sindikat kragujevačke fabrike Zastava oružje pozvao je danas nadležne državne organe da hitno omoguće korišćenje zdravstvenih usluga radnicima te fabrike u što kraćem roku.

Kako je precizirano, radnicima fabrike od danas nije dozvoljeno korišćenje zdravstvenih usluga, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica i sindikat traži da se utvrdi odgovornost onih koji su za to bili nadležni.

„Radnici i članovi njihovih porodica koji su osigurani na teret fabrike Zastava oružje od danas se vraćaju sa dugo čekanih zakazanih specijalističkih lekarskih pregleda, vraćaju se iz ambulanti, laboratorija, kao i apoteka koje ne izdaju neophodne lekove propisane od strane lekara“, naveli su iz Sindikata.

Naglasili su da se veliki broj radnika obraćao sindikatu pitanjem „zbog čega su im ugrožena osnovna ljudska prava“.

Rukovodstvo fabrike, kako piše u saopštenju, tvrdi da su doprinosi uplaćeni zaključno do kraja juna 2024. godine i da je problem u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO).

Sindikat se obratio RFZO u Kragujevcu tražeći pojašnjenje za novonastalu situaciju.

„Ukoliko se hitno ne reši nastali problem, sindikat će preduzeti dalje aktivnosti kako bi se sprečilo urušavanje i ugrožavanje zdravlja radnika fabrike“, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindikata Dragan Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari