U pogonima Zastave oružje i dalje hladno, sindikat poziva Ministarstvo odbrane 1Foto: Sindikalna organizacija Zastava oružje

 

Temperatura u plusu nije donela bolje grejanje za radnike fabrike Zastava oružje, kažu iz Sindikalne organizacije ove fabrike.

– Hladnoća se tokom proteklog vikenda uvukla u sve pogone i u većem delu fabrike je oko 10 stepeni i daleko je od minimuma propisanog Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, ističu oni u svom današnjem saopštenju.

Apeli Sindikata, po njihovim rečima, za sada ne utiču na državne i fabričke zvaničnike da dođu u fabričke pogone i uvere se u tvrdnje Sindikata da kaloriferi izduvavaju hladan vazduh jer su nizak protok i niska temperatura fluida koji stižu iz Energetike.

Takođe, kako oni kažu, otežavajuća okolnost je što u tako hladnim pogonima radnici nemaju šta da rade pa nekretanje doprinosi još većem utisku hladnoće.

– Rukovodstvo fabrike je izgubilo osećaj za stvarnost i napadima na Sindikat pokušava da obrazloži svoju nesposobnost da obezbedi energiju kojom bi se ogrejali hladni fabrički pogoni, navode oni u svom obraćanju javnosti i medjima.

Rukovodstvo, po njima, obmanjuje javnost da ima ugovor sa Energetikom i ne daje odgovor zašto nije obezbedilo minimum uslova za rad se već zbog hladnoće radnici masovno razboljevaju i odlaze na bolovanje.

– Veliko odsustvo radnika uzrokuje otežano povezivanje fabričkih procesa u delovima fabrike gde posla ima, tvrde iz Sindikalne organizacije.

Da li je borba radnika za minimalno pristojne uslove rada samopromocija Sindikata koji ukazuje na to, i zbog čega generalni direktor i bliski saradnici ne ulaze u zaleđene pogone već saopštenjima pokušavaju da amortizuju nezadovoljstvo radnika?, pitaju se sindikalci oružara.

Sindikat opet poziva Ministarstvo odbrane, Nadzorni odbor i generalnog direktora da sa izvršnima uđe u fabričke hale i uveri se u svoju tvrdnju da se pogoni greju danonoćno i da se uvere u visinu temperature i daju odgovor da li radnici treba da budu žrtva nečije neodgovornosti da obezbedi grejanje za minimalno pristojne uslove rada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari