Advokatski tim Udruženja predsednika skupštine stanara započeo je da priprema krivične prijave protiv odgovornih u lokalnoj vlasti za nezakonito trošenje najmanje petine budžeta grada Niša za 2014. godinu, što je nedavno utvrdila Državna revizorska institucija – kaže Đokica Jovanović, jedan od lidera tog Udruženja, koje po sopstvenoj proceni, predstavlja oko 40.000 građana Niša.

– Politika kažnjavanja funkcionera za nezakonito trošenje budžeta je izuzetno blaga. Građani okupljeni u našem Udruženju zato smatraju da moraju da brane budžet, odnosno svoj novac koji su izdvojili kao poreski obveznici, od neodgovorne vlasti. To je neka vrsta građanske samoodbrane i sprovođenja građanske pravde. Niš je jedini grad u Srbiji u kojem će građani to činiti kroz pokretanje krivičnih postupaka protiv odgovornih – kaže za Danas Jovanović.

On je na preksinoćnoj tribini Udruženja, posvećenoj izveštaju DRI o reviziji niškog budžeta za 2014, najavio nastavak građanskih protesta, koji su bili privremeno prekinuti zbog hladnog vremena. Udruženje na svojim protestima traži ostavku kompletnog gradskog rukovodstva, na čelu sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem, koje smatra „najodgovornijim za jad, čemer, bedu, tragediju i tugu kojima je skrhana većina građana Niša“. Jedan od razloga za ovakav zahtev je i to što gradska vlast opstruiše dogovore koje je postigla sa Udruženjem oko smanjenja cene daljinskog grejanja i povoljnijih uslova za privremeno isključenje sa mreže, kao i većeg uticaja građana na komunalnu politiku grada, kroz prisustvo građanskog posmatrača na sednicama Nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova.

Na tribini je ponovljeno da je Grad Niš nepravilno, odnosno protivno zakonima i drugim propisima, potrošio „najmanje“ petinu budžeta za 2014. godinu, odnosno „najmanje“ 1,6 od ukupno 8,8 milijardi dinara, koliko je iznosio usvojeni budžet. Ova, problematično potrošena suma predstavlja i „najmanje“ šestinu revidiranog budžeta za tu godinu, koji je iznosio 9,7 milijardi dinara. Organi javne vlasti, uprave i službe, kao i javna preduzeća i ustanove prekršile su 15 zakona, kao i niz republičkih ili gradskih podzakonskih akata.

Zorica Miladinović, koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma, koji sarađuje sa Udruženjem u okviru svoje nadležnosti utvrđene Lokalnim planom za borbu protiv korupcije, osvojenom od stane Skupštine grada 2011. godine, podsetila je da je DRI i prilikom revizije budžeta grada Niša za 2010. godinu ustanovila da je skoro petina budžeta nezakonito potrošena. DRI je tada protiv lokalnih funkcionera pokrenula 14 prekršajnih postupaka i 11 postupaka za privredni prestup, ali nije podnela nijednu krivičnu prijavu.



Suviše ozbiljna stvar

Samoorganizovanje i protesti građana pod okriljem ovog Udruženja, koje su mediji nazvali „komunalnim buntom“, počeli su u martu prošle godine, nakon dostavljanja „naduvanih“ februarskih računa za daljinsko grejanje, koji su dostizali i 15.000 dinara po stanu prosečne površine. Nakon provere poslovanja Gradske toplane, Udruženje je započelo proveru poslovanja Parking servisa, a najavilo je tu vrstu građanske kontrole i u svim drugim javnim preduzećima u Nišu, uz obrazloženje da je „komunalna politika suviše ozbiljna stvar da bi se prepustila samo političarima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari