Mleko proizvođača Dukat i Vindija hitno bi trebalo da bude povučeno sa tržišta u Srbiji. Država nema referentnu laboratoriju za kontrolu mleka i zbog toga su saopštenja nadležnih kako su proizvodi bezbedni, potpuno prazna i obmanjuju javnost – kaže za Danas Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).


On dodaje da je Ministarstvo poljoprivredne dužno da dokaže kada je i gde obavljena inspekcija mleka proizvođača Dukat i Vindija na našem tržištu.

– Tek kada pokažu dokument, onda im se može verovati. Ovako samo obmanjuju javnost, kako se ne bi širila panika. Građani im ne veruju, što je pokazala i anketa NOPS-a koju smo sproveli tokom vikenda. Ovde se radi o ozbiljnim stvarima, kancerogenoj materiji aflatoksin, koja izaziva teške posledice po zdravlje ljudi, a oni se sa tim poigravaju – ističe Papović.

Koliko je država neozbiljna, prema rečima našeg sagovornika, pokazuje i podatak da više od tri godine nije formiran nacionalni savet za bezbednost hrane.

– Prema Zakonu o bezbednosti hrane, koji je usvojen 2009, država je bila dužna da oformi ovo telo, međutim, to do sada nije učinjeno. Nacionalni savet za bezbednost hrane bi obavljao nadzor i ispitivao kvalitet od sirovine do finalnog proizvoda. Kada je konkretno reč o mleku, pratile bi se farme, zdravlje životinja, hrana koju konzumiraju, pa sve do tehnološke obrade u pogonima. To kod nas ne postoji, kao ni referentna laboratorija, tako da je izjava nadležnih u najmanju ruku proizvoljna – naglašava Papović.

On dodaje da će NOPS uzeti uzorak Dukatovog mleka i odneti ga u neku od laboratorija na proveru. Naš sagovornik podseća da osim u Hrvatskoj i Bosni, Dukat ima i proizvodni pogon u Somboru.

Zbog kancerogenog sastojka aflatoksina, velike količine mleka proizvođača Dukat i Vindija povučene su sa tržišta u Hrvatskoj tokom vikenda, kao i u Crnoj Gori i BiH, dok se uzorci ne ispitaju. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije donelo takvu odluku, napominjući da mleko iz Hrvatske, gde je otkriven kancerogeni sastojak, nije uvoženo u Srbiju, već su manje količine uvezene iz BiH, „ali su one proverene i ispravne“. Ipak, načelnik poljoprivredne inspekcije, Nenad Katanić, uveo je vanrednu inspekcijsku kontrolu mleka na našem tržištu.

Pri Nacionalnom savetu potrošača Ministarstva trgovine nedavno je formiran Centar za bezbednost potrošača. Međutim, on nije zadužen za bezbednost hrane, već je to isključivo veterinarska i sanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

– Od inspekcije Ministarstva poljoprivrede još u petak smo tražili izveštaj o tome kada i gde je ispitivano mleko proizvođača Dukat koje se nalazi na našem tržištu. Kada dobijemo izveštaj, poslaćemo ga Nacionalnom savetu potrošača, na čijem čelu je ministar Rasim Ljajić – kažu za Danas u Ministarstvu trgovine i dodaju da ne isključuju mogućnost pokretanja pitanja o državnoj referentnoj laboratoriji.

Kako navode, uzorak u čiji kvalitet se posumnja može se poslati i u neku referentnu laboratoriju iz susednih zemalja, i to je procedura koja se završi za dan, pa je bilo za očekivati da se i Dukatovo mleko iz Srbije nađe u tom postupku. Time bi bile sprečene razne spekulacije u javnosti, a i zaštićena mlekara ukoliko joj je proizvod ispravan. Podsetimo, slična situacija, ali sa srpskom malinom pripremljenom za izvoz, dogodila se pre nekoliko godina, kada je Finska agencija za bezbednost hrane Evira upozorila građane da ne koriste ovo zamrznuto voće, jer je u njemu pronađen noro virus. Sumnjalo se da su maline poreklom iz Srbije, ali su naši malinari poslali uzorak u laboratoriju u Beču, čije analize su potvrdile da je domaći proizvod bio dobrog kvaliteta, a da su zapravo maline iz Poljske bile kontaminirane noro virusom. I sada su uzroci zaraženog mleka otkrivenog u Hrvatskoj takođe poslati na analizu u bečku laboratoriju, a rezultati se očekuju do kraja nedelje.

Kukuruz

U prošlogodišnjoj berbi kukuruza u Srbiji otkriveno je prisustvo aflatoksina. Prvobitno se sumnjalo da je dve trećine roda zaraženo, da bi se kasnije utvrdilo da 30 odsto kukuruza nije upotrebljivo za stočnu ishranu, te je naloženo njegovo uništavanje.

Aflatoksin

Aflatoksini spadaju u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci. Prirodni su mikrotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva. U ljudski organizam dolaze putem hrane, biljnog ili životinjskog porekla. Većim konzumiranjem proizvoda zaraženih aflatoksinom dolazi do gubitka apetita, neuroloških poremećaja, krvarenja u bubrezima i crevima, a kao najteže oboljenje javlja se rak jetre. Mikotoksini se najčešće pronalaze u žitaricama i kukuruzu, a njihova pojava zavisi od oblasti uzgoja, sezonskih uslova (suša je najčešći uzrok) kao i od načina skladištenja.

Somboled ne uvozi mleko iz Hrvatske

Kompanija Somboled saopštila je da su potrošači u Srbiji potpuno bezbedni, jer sveže mleko u proizvodnom pogonu u Somboru proizvodi „koristeći isključivo najkvalitetnije sirovo mleko sa domaćih farmi na teritoriji Srbije“. „Povodom utvrđenih sumnji da je u određenim pakovanjima dugotrajnog mleka Dukat proizvedenog u Hrvatskoj povećana koncentracija aflatoksina M1, kompanija Somboled saopštava da u Srbiju ne uvozi sporne proizvode iz Hrvatske, kao da i proizvodi – trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od 0,5 litara i Lagano jutro sa 2,8 odsto mlečne masti od jednog litra, nisu prisutni na srpskom tržištu.“ U saopštenju se dodaje da je izvor kancerogene materije u Hrvatskoj stočna hrana korišćena na farmama muznih krava, te da je Dukat d.d. obustavio otkup mleka sa svih farmi muznih krava gde je utvrđena povećana koncentracija spornih supstanci. Somboled dodaje da se proizvodi iz pogona u Somboru „redovno kontrolišu od strane kompanije i nadležnih organa po nacionalnom programu za praćenje rezidua u namirnicama životinjskog porekla, te ne postoji nikakva opasnost za domaće potrošače“. Međutim, ne navode gde se ta kontrola obavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari