Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore upravljaće Solanom „Bajo Sekulić“ iz Ulcinja sledeću godinu dana, saopšteno je juče novinarima nakon što su ugovor o zakupu, u ime JPNPCG i Solane u stečaju, potpisali direktor NP Zoran Mrdak i stečajni upravnik Ognjen Jovović, s tim što postoji opcija produženja ugovora.


– Ugovorom je predviđeno da Nacionalni parkovi u roku od godinu dana, u zakup uzima svu pokretnu i nepokretnu imovinu Solane i njome kadrovski i materijalno upravlja. Inače, inače osnovni koncept održivosti Solane zasniva se na eko turizmu, očuvanju biodiverziteta i proizvodnji soli – kazao je Mrdak na pres konferenciji i dodao da će NP CG prirodne potencijale Solane valorizovati tako što će praviti nove turističke proizvode, promovisati ovo područje a u narednom periodu napraviće i biznis plan koji će pokazati da li i na koji način NPCG mogu da se bave proizvodnjom soli.

I sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović smatra da je za Solanu to najbolje rešenje i podseća da je Vlada Crne Gore nedavno izdvojila 80.000 evra za sanaciju pumpi u tom preduzeću, kao i da će iz budžeta biti obezbeđena dodatna sredstva za potrebe NPCG odnosno Solane.

Osim proizvodnje soli, Ulcinjska solana je pogodna za razvoj turizma kao što je posmatranje ptica, jer je poznata kao njihovo stanište a takođe i za pešačenje i vožnju biciklom na nasipima. U Solani čiji dug sada iznosi sedam miliona evra, 2005. godine uveden je programirani stečaj zbog duga od 13.000 evra, a kasnije je uveden i klasični stečaj kada su i svi zaposleni dobili otkaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari