Ideja o zajedničkom nastupu hrvatskih i srpskih kompanija na tržištu nije epohalna niti nova, ali ju je javnosti učinio bližom i realnijom vlasnik MK grupe i trenutno najbogatiji čovek u Srbiji Miodrag Kostić. On je na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predložio stvaranje kompanije u kojoj bi, osim njegove, bili još i Agrokor, Atlantic grupa i Podravka iz Hrvatske i Nektar iz Srbije. „Za zajedničku kompaniju, koja bi imala sedam milijardi evra prihoda i jednu upravu, vladao bi neviđen interes. Ako se na vreme ne opametimo, bićemo samo gledaoci na velikoj evropskoj utakmici“, rekao je tom prilikom Kostić.

Njegova ideja naišla je na odobravanje u kompaniji najbogatijeg čoveka na Balkanu Ivice Todorića. Da bi prvi i treći po bogatstvu u ovom regionu mogli da udruže snage, potvrđuje i odgovor koji smo dobili u Agrokoru. „Pozdravljamo inicijative koje idu u takvom smjeru“, kažu za Danas u ovoj kompaniji.

„Ideja koju iznosi gospodin Kostić odlično je strateško razmišljanje i nešto o čemu je Agrokor uvijek govorio. Struktura kompanija, njihov broj može biti veći ili manji, drugačiji, ovisno o tipovima industrije koje bi se koncentrirale“, napominju u Agrokoru. To je, kako ističu, i jedina poslovno održiva strategija prema multinacionalnim kompanijama.

U Atlantic grupi su, s druge strane, Kostićevu ideju pre svega doživeli kao „pozitivnu provokaciju“ na proaktivno razmišljanje i propitivanje uvreženih rezona kad je reč o upravljanju kompanijama i vlasničkim odnosima. „Inicijativa je plasirana manje kao najava operacionalizacije formiranja nove kompanije, a više kako bi se ukazalo na to da bi većina poduzetnika radije izabrala biti stopostotni vlasnik malog sustava, nego 20-postotni suvlasnik u jednoj velikoj kompaniji“. Iz ove kompanije poručuju da su „uvijek otvoreni za razgovor o svakoj inicijativi“, ali da kada je reč o rastu i razvoju poslovanja „ne dele kompanije po geografskim oznakama, nego primarno kroz vizuru poslovne logike i obostranog interesa“. U ovoj kompaniji kažu da je činjenica da su kompanije na ovim prostorima još uvek mali subjekti na velikim trećim tržištima i da će za značajniji uspeh na tim tržištima morati da pronađu uspešnu formulu zajedničkog nastupa.

„To može, ali ne mora biti vlasničko povezivanje. Međutim, u svakom obliku povezivanja treba voditi računa o razini dopuštene koncentracije u skladu sa zakonskom regulativom koju kontroliraju agencije za zaštitu tržišnog natjecanja na pojedinim tržištima u svakom pojedinačnom sektoru“, kažu u Atlantic grupi. U Podravci za Danas, uz poruku da imamo razumevanja, nisu želeli da komentarišu ništa na ovu temu.

Kostićeva MK grupa drži gotovo 70 odsto srpskog tržišta šećera i najveći je izvoznik šećera u Evropi. U njenom sastavu posluju kompanije koje se bave poljoprivredom, turizmom, nekretninama, IT, finansijama.

Agrokor je daleko najveća kompanija u Hrvatskoj, koja se osim trgovinom, bavi i poljoprivredom, proizvodnjom mesa, ulja, sladoleda, a Todorić je vlasnik solana, fabrika vode, kao i najvećeg distributera novina Tiska. U Srbiji Todorić drži maloprodajni lanac IDEA i fabrike Dijamant i Frikom.

Forbs i dugovi

Na nedavno objavljenoj Forbsovoj listi najbogatijih sa ovih prostora Ivica Todorić je na prvom mestu, njegova imovina procenjena je na 581 milion evra. Kostić je na trećem mestu sa bogatstvom od 234 miliona evra, dok je odmah iza njega Emil Tedeski, vlasnik Atlantic grupe, sa 145 miliona evra. MK grupa ima dug od 22,40 milijardi dinara ili 200 miliona evra, dok je prema finansijskim podacima za 2011. Agrokor imao dug od 1,4 milijarde evra. Naravno, ovi dugovi se odnose i na solventne kredite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari