Komisija za zaštitu konkurencije Srbije privremeno je zabranila da Ist medija grupa, registrovana u Moskvi, proda ceo ili deo udela u beogradskoj medijskoj kompaniji „Politika novine i magazini“ (PNM).

 Kako je saopštila Komisija, ispituje se prodaja 50 odsto udela u PNM i sumnja da je Ist medija grupa povezana sa šabačkim Farmakomom MB, koji je u stečaju, a vlasnik firme Miroslav Bogićević u pritvoru. Ocena Komisije je da bi prodaja udela u PNM mogla da nanese „nenadoknadivu štetu“ svim učesnicima na medijskom tržištu u Srbiji.

Ist medija grupa je juna 2012. godine od nemačkog Vaca kupila50 odsto udela u PNM, jer Politika nije, po ponudi nemačke kompanije, iskoristila svoje pravo preče kupovine. Ist medija grupa je imala obavezu da Komisiji prijavi to preuzimanje, što nije urađeno. Inače, Ist medija grupa je osnovana januara 2012, a kao njen osnivač i stopostotni vlasnik registrovan je Aleksandar Trbović, a kao generalni direktor Uroš Stefanović. Oni su, po podacima Komisije, bili povezani sa Farmakomom i njegovim vlasnikom Miroslavom Bogićevićem.

U kupoprodajnom ugovoru, kako je utvrdila Komisija, piše da je Ist medija grupa za kupovinu 50 odsto udela u PNM isplatila četiri miliona evra i da će 1. decembra 2014. godine isplatiti još 700.000 evra, plus dogovorenu kamatu. U slučaju da ne bude isplaćen drugi deo, kako je ugovoreno, Vac će moći da odustane od prodaje i da zadrži četiri miliona evra na ime ugovorene kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari