Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas bi srpskom parlamentu, prema Zakonu o vladi, trebalo da predloži novog ministra privrede, pošto je Skupština Srbije 4. avgusta konstatovala ostavku Dušana Vujovića na tu funkciju.

Danas saznaje da postoji više kandidata za ovu funkciju, kao i da je premijer već o tome razgovarao sa Kori Udovički , MiIenkom Dželetovićem, Željkom Sertićem i Vladimirom Kruljom, a da bi konačnu odluku trebalo da saopšti u toku današnjeg dana. Iako Zakonom o vladi nije preciziran rok u kojem bi skupština trebalo da izabere novog ministra, u parlamentu tvrde da će odmah, pošto premijer predloži kandidata za ministra privrede, biti zakazana sednica skupštine na kojoj će novi ministar biti izabran.

U Vladi Srbije juče je bilo nemoguće saznati ko će se ubuduće brinuti o posrnuloj srpskoj privredi. „Postoji kandidat za ministra, ali to će kako i dolikuje ozbiljnoj vladi saopštiti premijer“, rečeno je Danasu u Vladi Srbije, a kako naš list saznaje, za ovu funkciju zaključno sa jučerašnjim danom bilo je čak nekoliko kandidata – aktuelna ministarka državne uprave Kori Udovički, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, predsednik Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović, zatim viši savetnik u briselskoj konsultantskoj kući „Kreab and Gavin Anderson“ Vladimir Krulj, a pominju se i potpredsednik naprednjaka Igor Mirović, Dragoljub Vukadinović, predsednik „Metalca“ i Miroljub Aleksić iz „Alko grupe“.

U kabinetu ministarke Udovički nam je rečeno da ona nije zainteresovana za resor privrede i da je potpuno posvećena poslu koji sada obavlja. Na pitanje da li je premijer Vučić, ipak, razgovarao sa Udovički oko navodnog preuzimanja privrede, Danasu je rečeno da je možda takvih razgovora bilo odmah po podnošenju ostavke Lazara Krstića, ali da proteklih dana nije bilo razgovora na tu temu.

Drugi ozbiljan kandidat, Dželetović, juče nije odgovarao na naše pozive, ali nam je nedavno rekao da nema ambiciju da bude ministar privrede i da ne zna ko će to biti. Tada je naveo i da je i dalje izvršni direktor za finansije u Telekomu i da je zadovoljan poslom koji obavlja.

I Sertić je proteklih mesec dana spominjan je kao jedan od kandidata za preuzimanje ministarstva privrede, a spekulisalo se da je premijer Vučić sa njim razgovarao o novom zaduženju . U Privrednoj komori juče nam je rečeno da predsednik PKS takve ponude nije imao i da se ne bavi spekulacijama. „Posao predsednika PKS radi najbolje što može sa namerom da najveća asocijacija privrede Srbije postane istinski moderan servis domaćim i stranim kompanijama“, rečen o nam je juče u PKS.

Iako je potpredsednik SNS Mirović u poslednjoj raspodeli karata bio viđen za vojvođanskog premijera, njegovo ime ponovo se spominje u kontekstu izbora novog ministra privrede, budući da se promena vlasti u severnoj pokrajini dosta odužila. Izvori Danasa kažu da je Mirović dosta dobro obavljao mesto ministra privrede i da ne postoji razlog zbog koga ponovo ne bi obavljao tu funkciju, ali da to ne znači da je on i najozbiljniji kandidat. Sagovornici našeg lista ponavljaju da konačnu reč ima premijer Aleksandar Vučić i da verovatno u ovom trenutku samo on zna ko će ubuduće voditi privredu. „On traga za najboljim rešenjem za srpsku privredu“, kažu sagovornici Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari