Saznanje do kojeg je Danas došao iz više izvora, da MK grupa Miodraga Kostića kupuje hotelski kompleks Fontana iz Vrnjačke Banje, juče nismo mogli da potvrdimo jer su u toj kompaniji samo kratko odgovorili da „da ne daju informacije o poslovnim planovima“. Ni u Agenciji za privatizaciju nisu potvrdili vest koja prethodnih nedelja kruži Banjom.


„Proces restrukturiranja Fontane još nije okončan, a očekuje se da će prvi javni poziv za prodaju nekih imovinskih celina, koje nisu predmet restitucije ili sudskog spora, biti objavljen tokom februara. Tada će moći da se prijave svi potencijalni kupci koji ispunjavaju uslove“, rečeno je Danasu u Agenciji za privatizaciju i naglašeno da im nije poznato da neko već pregovara o prodaji.

U Banji se, međutim, uveliko priča da je budući vlasnik već određen, a radnici Fontane velike nade polažu u eventualni dolazak MK grupe, koja bi rešila probleme i vratila stari sjaj ovog velikog hotelskog preduzeća, čiji se prostor nalazi na najboljim lokacijama u Banji.

Podsetimo, na poslovanje Fontane dosta je uticala i neuspešna privatizacija. Naime, firma je prodata za oko pet miliona evra 2005. godine konzorcijumu fizičkih lica, na šest rata uz obavezu da u naredne dve godine investira oko tri miliona evra. Ugovor je raskinut 2007. jer je Agencija za privatizaciju tvrdila da investicija nije realizovana, dok su iz konzorcijuma to negirali. Obe strane potegle su tužbe, pa je Trgovinski sud u Beogradu presudio u korist konzorcijuma a u drugostepenom postupku spor je dobila Agencija. To je bio uzrok novog zamešateljstva. Naime, po prvostepenoj odluci Trgovinskog suda, Agencija je vratila vlasništvo konzorcijumu i odmah potom naplatila 625.000 evra na ime druge rate. U međuvremenu je podnela žalbu Višem trgovinskom sudu, koji je zaključio da investicija nije dokazana i vratio predmet u prvostepeni postupak. To je istovremeno značilo i da konzorcijum, po drugi put, ostaje bez vlasništva. Sudske sporove oko vlasništva i investicija u Fontanu pratilo je i niz nerazjašnjenih situacija, počev od tvrdnji da su neki od poslovnih partnera kao metod ubeđivanja koristili momke iz ličnog obezbeđenja, pa i do hapšenja i pritvora u koji je dospeo jedan od članova konzorcijuma, istina, kasnije puštenog bez ikakve optužnice.

Prospekt

Inače, HTP Fontana, sa kapacitetom od oko 800 ležaja, jedna je od najvećih hotelskih kuća u Srbiji i ujedno je glavni nosilac turističke ponude Vrnjačke Banje. U njenom sastavu su hoteli Zvezda, Fontana, zatim konačište Sloboda, vila San, ali i planinski dom Beli Izvor na Goču. Takođe, u vlasništvu ovog preduzeća su i dva kafea – Goč i Švajcarija. Ipak, kako saznajemo, ovaj drugi, koji ima jednu od najlepših terasa u ovom turističkom mestu, neće ući u prodajnu masu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari