Čelnici Delta holdinga sazvali su juče hitnu konferenciju za novinare da bi saopštili javnosti da bračni par Forcan nema nikakvog vlasničkog udela u Delta maksiju niti drugim delovima holdinga (osim manjinskog u Delta staru), ali su priznali da nisu u dovoljnoj meri kontrolisali rad bivše potpredsednice holdinga Milke Forcan u kompanijama Delta star (gde je bila direktorka) i Jugohemija (predsednik Upravnog odbora). Oni su istakli da bi ceo problem između Forcanove i vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića mogao da bude rešen ukoliko bi se situacija vratila u pređašnje stanje što bi podrazumevalo da vrati imovinu koju je prenela iz Jugohemije u novoosnovanu firmu Jugohemija menadžment gde je sada većinski vlasnik. S druge strane, Forcanova je prekjuče odgovorila krivičnom prijavom protiv Miškovića.

Suprug Forcanove, Branko (nekada menadžer u Delti), podneo je nedavno tužbu na Kipru protiv Miškovićeve kompanije Hemslejd trejding limited, koja je stopostotni vlasnik svih Deltinih kompanija (osim Delta stara) kako bi mu bio priznat udeo od devet odsto u Delta Maksiju. Kiparski sud na osnovu te tužbe doneo je privremenu meru kojom je onemogućio dalju prodaju Deltine imovine. Advokat Delta holdinga Nenad Popović rekao je juče na konferenciji da je Mišković vlasnik 100 odsto Hemslejda, a samim tim i Delta maksija što znači da Forcan nema udeo. „Protiv privremene mere Delta je uložila žalbu. To je mera koja ne može da bude prihvaćena na našem sudu. Uostalom, ne znam kako je uopšte izdata“, rekao je Popović.

Nakon što su mediji gotovo nedelju dana spekulisali šta se dešava s vlasničkim odnosima u Delta holdingu, u ovoj kompaniji juče su, kako je rekao Popović, rešili da o „dosadnim, ali neumoljivim činjenicama“ upoznaju javnost.

– Kada je Milka Forcan napustila Deltu logično je bilo da se zatraži na uvid poslovanje firme Jugohemija. Hemslejd je poslao dopis, ali se na moje pozive direktorka preduzeća Smiljka Mileusnić-Adžić nije javljala. Hemslejd je sazvao skupštinu firme Delta star kako bi Milka Forcan bila razrešena funkcije direktora, ali se ona na toj sednici nije pojavila – istakao je Popović.

Milka Forcan, odnosno njeno preduzeće Form komjunikejšns, ima 40 odsto akcija u firmi Delta star, a ostalih 60 odsto pripada Delta holdingu. U isto vreme Delta star ima 77 odsto akcija u Jugohemiji. U holdingu, potvrdio je Popović, nisu znali šta se dešava u Delta staru iako je Mišković većinski vlasnik. Slično je bilo i sa Jugohemijom. „Mislim da je Mišković za sve to vreme samo jednom bio u Jugohemiji“, rekao je Popović.

Delta holding je podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih u preduzećima Form komjunikejšns i Jugohemija, napomenuo je Popović, zato što je Form komjunikejšns otvorio novo preduzeće Jugohemija menadžment u koje je preneo gotovo celokupnu imovinu Jugohemije u vidu dve zgrade kojima je sračunato umanjena vrednost (time i udeo Jugohemije AD), a uvećan udeo Forma do većinskog vlasništva čime su preuzeli kontrolu nad imovinom Jugohemije. Popović je rekao da iza svega stoji namera da se onemogući uvid u poslovanje Jugohemije. Udeo Form komjunikejšnsa u Jugohemija menadžmentu procenjen je na 12 miliona evra iako je stvarna vrednost ne veća od 2,56 miliona evra, tvrdi Popović. S druge strane, kvadratni metar zgrada Jugohemije u Resavskoj procenjen je na svega 360 evra u jednoj i 1.400 evra u drugoj zgradi iako se nalaze u strogom centru grada. Ono što se nalazilo u njima nije čak ni procenjeno i time je smišljeno umanjen udeo Jugohemije, napomenuo je Popović.

 

Prijava Forcanove

Advokat Milke Forcan Aleksandar Lojpur kaže za Danas da se krivična prijava protiv Miroslava Miškovića i njegovih saradnika od utorka nalazi u Tužilaštvu. „Predali smo krivičnu prijavu protiv Miroslava Miškovića zbog zloupotrebe službenog položaja i lažnog prijavljivanja“, istakao je Lojpur, napominjući da se lažno prijavljivanje odnosi na to što su u Delta holdingu podneli prijavu za „koju su znali da nije istinita“. Lojpur nije želeo da komentariše poziv potpredsednika Delte Dragana Filipovića Forcanovoj da se „sve vrati u pređašnje stanje“ ne bi li krivične prijave bile povučene. „Sada je sve na sudovima videćemo šta će biti“, rekao je Lojpur. Kako nam je objasnio, Delta star je pokušavao da promeni UO Jugohemije ne bi li Jugohemija odustala od potraživanja od šest miliona evra koje ima prema Delta staru na ime date pozajmice. Račun Delta stara u blokadi je od kada je Jugohemija aktivirala menicu s obzirom na to da Delta star nije na vreme vratio potraživanje. Advokat Delte Popović juče je rekao da Forcanova i njena sestra iz nepoznatih razloga nisu obavestile holding da dug dospeva na naplatu.

Odgovor

„Povodom izjava koje su saopštene iz kompanije Delta holding i od strane njihovog pravnog zastupnika Nenada Popovića, obaveštavam javnost da sam u potpunosti sigurna i pod punom odgovornošću izjavljujem da su sve pravne radnje oko osnivanja pravnog lica Jugohemija menadžment sprovedene u skladu sa zakonom i da su sve informacije koje se plasiraju vezano za ovu temu pokušaj diskreditovanja mene i moje sestre Smiljke Mileusnić-Adžić u javnosti. Kao neko ko nepunih 20 godina radi u privredi i do sada nije nikad prekršio ni jedan zakon, potpuno je besmisleno misliti da bih danas učinila nešto protiv zakona. Na osnivanju ove kompanije radio je tim advokata koji je zaštitio interese Jugohemije. Dubljom analizom nadležni organi će u potpunosti sagledati o čemu se radi. Ugovor o pozajmici između Jugohemije AD i Delta stara, koji je duže vreme bio na snazi i koji je zaveden u svim bilansima koji su ulazili u konsolidovani bilans Delta holdinga svakako su bili dostupni i predočeni svim organima upravljanja i finansijskim službama u Delta holdingu. Pokušaj plasiranja informacije da predsednik kompanije nije bio upoznat sa iznosom pozajmice je sraman i to je sve što po ovom pitanju imam da kažem“, navodi se u saopštenju Milke Forcan, koje je potpisala kao predsednik UO Jugohemije.

Na prodaju pola Maksija

Potpredsednik Delta holdinga Dragan Filipović negirao je juče da će cela kompanija otići u ruke strancima i potvrdio da će biti prodato najviše 50 odsto akcija Maksija. „Delta holding nije na prodaju, tačno je da Maksi traži strateškog partnera za dalji razvoj, ali za manjinski paket“, rekao je Filipović. On je istakao da ima zainteresovanih strana, kao i da spekulacije po medijima ne utiču na pregovore. Filipović nije rekao dokle se stiglo sa pregovorima, ali je naglasio „da neće biti skorije gotovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari