Međunarodni monetarni fond prvi put želi da u program sa Srbijom uključi praćenje restrukturiranja i reforme javnih preduzeća, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i dodao da će u taj postupak biti uključena i Svetska banka, što govori o značaju koji se pridaje reformama u javnom sektoru.

Petrović je precizirao da to u stvari znači da će program sa MMF-om zavisiti od toga da li će Srbijagas prestati da uzima garanciju države za kredite i time prebacuje gubitke u budžet, i da li će Elektroprivreda Srbije i dalje uspevati da sama finansira svoje dugove, što zavisi od reformi u tom javnom preduzeću. On je rekao da reforme u javnom sektoru moraju da budu sprovedene tako da se gubici javnih preduzeća, kao što su Srbijagas, EPS i Železnice, ne prevaljuju na državni budžet, jer bi se time sve uštede na strani plata i penzija poništile.

O razgovorima sa MMF-om juče je govorio i premijer Aleksandar Vučić, koji je potvrdio da su reforme u javnim preduzećima bile „suština svih razgovora“.

– Oni su saglasni i podržavaju mere fiskalne konsolidacije, podržavaju sve mere koje preduzimamo. Ono što je suština je da li mi možemo da budemo pouzdan partner i da li sa sigurnošću mogu da računaju na ono što kažemo da ćemo da uradimo kroz javna preduzeća, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari