Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković najavio je juče da grad više neće ostati bez javne rasvete i da je započela isplata dospelog duga EPS Snabdevanju, zbog kojeg je veći deo Niša preksinoć ostao u mraku.

Javna rasveta je isključena po nalogu EPS Snabdevanja zbog nepoštovanja najnovijeg ugovora o reprogramiranju dela gradskog duga, koji ukupno iznosi oko 260 miliona dinara.

– Grad će uplatiti 30 miliona dinara za utrošenu struju, a ostatak duga u narednih desetak dana. Niš više neće biti u mraku i nadam se da ubuduće neće biti isključivanja javne rasvete. Ovaj grad nije zaslužio da mu se struja isključuje u nedelju uveče, bez obzira na visinu duga, već je isključenje, a pre svega traženje rešenja moglo da sačeka ponedeljak. Oni koji su dali nalog da se isključi javna rasveta nisu razmišljali o bezbednosti grada koji je treći po veličini u Srbiji – rekao je Slavković na vanrednoj konferenciji za novinare, zakazanoj pred zaključenje ovog izdanja.

Direktor Jugoistoka Darko Bulatović prethodno je kazao novinarima da je gradu obustavljena električna energija zbog dospelog duga prema EPS Snabdevanju u iznosu od 62 miliona dinara. On je precizirao da je dug EPS-u Snabdevanju reprogramiran u junu, tako da iznosi 29 miliona na mesečnom nivou, a da stari dug premašuje 200 miliona dinara. Takođe, grad je u obavezi i da izmiruje mesečnu potrošnju koja iznosi oko 12 miliona dinara. Najveći deo gradskog dugovanja odnosi se na javnu rasvetu.

Nezadovoljni građani su, inače, juče preko društvenih mreža za četvrtak zakazali protest pod nazivom „Ugasimo mrak“. Inače, EPS Snabdevanje je i u junu ove godine naložilo isključenje struje nekim niškim javnim preduzećima i ustanovama. Struja je ponovo uključenja nakon potpisivanja ugovora o reprogramu duga.

Javna rasveta uključena

Na insistiranje ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, predstavnici EPS Snabdevanja, Elektrodistribucije Jugoistok i grada Niša, postigli su sporazum koji je omogućio da grad u toku jučerašnjeg dana ponovo dobije javnu rasvetu. Protokolom o izmirenju obaveza precizirano je da grad uplati deo duga, nakon čega su radnici Jugoistoka do večernjih sati nišku javnu rasvetu vratili na sistem napajanja. Ministarstvo se zahvalilo MUP-u Srbije zbog pojačanih aktivnosti u periodu bez javne rasvete, i pozvalo je EPS Snabdevanje da u narednom periodu sporne situacije rešava pregovorima sa lokalnim samoupravama a ne isključenjima zbog kojih štetu trpe pre svega građani. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari