Sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj bi, kako procedura nalaže, trebalo da bude razmotren nacrt izmena Zakona o radu nije još zakazana, što znači da ove nedelje ne može biti održana, pa su najave premijera Aleksandra Vučića da će taj zakon već ove nedelje stići u Narodnu skupštinu – nerealne, a obećani rokovi vrlo neizvesni, kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Sednicu Socijalno-ekonomskom saveta saziva njegov aktuelni predsedavajući Branislav Čanak, može i na predlog nekog od članova Saveta uključujući tu i ministra za rad Aleksandra Vulina, ali pre sednice SES-a mora biti održan njegov kolegijum, a između datuma sazivanja i datuma održavanja mora proći sedam dana. Posle toga Zakon, sa usaglašenim ili neusaglašenim spornim pitanjima, ide na Vladu, pa tek onda u Narodnu skupštinu. „Znači da će okončanje cele procedure biti pomereno do negde posle 1. jula“, kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković čudi se da SES već nije zakazan, ako je već „to postavljeno kao nešto što treba usvojiti do kraja juna“.

Posebno pitanje je održavanje javne rasprave, koju Ministarstvo rada želi da izbegne vezujući sadašnju verziju izmene Zakona o radu sa onom na kojoj je rad obustavljen pre parlamentarnih izbora. Predstavnici sindikata za tako nešto neće ni da čuju, pošto smatraju da svaki građanin ima pravo da kaže svoje mišljenje o zakonu koji se tiče tolikih ljudi.

Na pitanje da li je članovima SES-a već dostavljen tekst nacrta izmena Zakona o radu, Atanacković kaže da je jednu verziju dobio 3. juna, a drugu 11. juna, a u Savezu samostalnih sindikata kažu da zvanično nisu dobili nijednu verziju, a ona verzija koja je u elektronskoj formi dostavljena njihovim direktnim pregovaračima okačena je na sajtu SSSS. „Ministarstvo za rad se onda naljutilo, pa su i oni okačili taj tekst na svoj sajt“, kažu u tom sindikatu.

U svakom slučaju: minimalna plata i prošireno dejstvo kolektivnog ugovora kao otvorena pitanja idu pred SES, a kako sada stvari stoje i pred Narodnu skupštinu.

Ko piše ili bar inspiriše ključna rešenja u Zakonu o radu i dalje je neizvesno i o tome se među direktnim učesnicima u donošenju ovog zakona govori u pola glasa i ne baš sasvim jasno. Prema onome što je iz tih dosta brojnih razgovora mogao da zaključi Danas, premijer Aleksandar Vučić je po povratku iz posete Nemačkoj socijalnim partnerima dao do znanja da su sagovornici u Berlinu izrazili očekivanje da se reforme u Srbiji ubrzaju i istakao da je Zakon o radu jedan od vrlo bitnih reformskih zakona.

Danasovi sagovornici priznaju da im je u dosadašnjim razgovorima nabacivano mnogo zvučnih svetskih institucija i imena sa izvesnim dalekim naznakama o tome da pritisak da se Zakon o radu izmeni vrše „te MMF, te Merkelova, te američki ambasador u Beogradu Kirbi“, a tek Američka privredna komora – da se i ne pominje. Ovim pritiscima se pridaje različit značaj: dok se predstavnici poslodavaca blago na njih oslanjaju, predstavnici sindikata ih radije stavljaju u drugi plan. „Ne verujem da je Angela Merkel ulazila u detalje rešenja iz Zakona o radu, pa to bi bilo smešno, gotovo idiotski. Dobro, možda se time bave neki njeni saradnici na nižim nivoima, ali to svejedno ne bi trebalo da bude faktor pri izboru rešenja, nego da mi vidimo šta je interes naše zemlje“, kaže jedan od Danasovim sagovornika. Nebojša Atanacković, na ne sasvim ozbiljan način, interpretira navodnu nameru sindikata da dobiju vreme da u Nemačkoj lobiraju za promenu mišljenja tamošnjih političara o karakteru potrebnih izmena u Zakonu o radu!

Članovi SES-a iz reda sindikata očekuju opet još po jedan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom za rad Aleksandrom Vulinom, ali ni ti sastanci još nisu zakazani niti je sigurno da će ih uopšte biti.

Čanak: Burno ćemo reagovati

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanak tvrdi da se predloženim izmenama Zakona o radu ukida kolektivno pregovaranje i „ubijaju“ sindikati. On je najavio da će u sredu, 25. juna „Nezavisnost“ i SSSS održati sednicu na kojoj će se dogovoriti kako će reagovati na predložene izmene Zakona o radu, ali je dodao i da će to biti burno. On je ocenio da će „u Srbiji biti nastavljen proces poništavanja prava radnika koja su ostvarena u zemljama razvijenog kapitalizma“.

„Mi idemo na sasvim suprotnu stranu – ka društvima tipa Bangladeša, Vijetnama, Južne Azije, gde neškolovana radna snaga bez ikakvih prava za dva dolara pravi patike“, rekao je Čanak. „Prošle nedelje imali smo sastanak sa premijerom i ministrom rada, Aleksandrom Vučićem i Aleksandrom Vulinom, i izgledalo je da smo se dogovorili da pomognemo u smanjenju pritisaka iz Nemačke da se usvoji Zakon o radu, a sada nam se iza leđa hitno usvaja taj zakon“, rekao je Čanak. Beta

O lizingu ni reč

O angažovanju radnika na lizing neće biti ni reči u Zakonu o radu. Sindikati smatraju da bi to pitanje trebalo da bude rešeno Zakonom o zapošljavanju. Kao što je Danas već pisao, inspekcija rada je pre nekoliko meseci dostavila Sektoru za rad Ministarstva rada dokumentaciju o registrovanoj praksi liziranja radnika sa zahtevom da se Ministarstvo odredi o tome da li agencije za zapošljavanje, koje se i time bave, krše zakon ili ne. Prema informacijama koje su dostavljene Savezu samostalnih sindikata Srbije, kontrolom oko 12.000 ugovora utvrđeno je da se u oko 9.000 radi o navodnoj obuci radnika, koja traje godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari