Novopazarski pijačni prodavci inicirali su sklanjanje vanpijačnih tezgi sa keja pored reke Raške, u centru grada. Šezdesetak prodavaca džins odeće i druge tekstilne robe, voća i povrća, aparata za domaćinstvo, rukotvorina narodne radinosti, na tom mestu desetak godina nudi svoju robu po nižim cenama od onih koje važe na pijačnim tezgama.

Ova inicijativa je uvažena i Komunalna inspekcija je krenula u akciju uklanjanja vanpijačnih tezgi, ali bez uspeha. Načelnik ove inspekcije Mensur Bulić tvrdi da su ti prodavci, u poslednjih godinu dana, nekoliko puta obaveštavani da uklone tezge i da za dobijanje legalnog mesta za prodaju treba da se obrate KP „Čistoća“, koje gazduje pijacama u ovom gradu. Poslednji dopis upućen im je pre desetak dana sa tačnim datumom uklanjanja tezgi.

– Prodavci treba da znaju da je vanpijačna prodaja nezakonita i da uzrokuje mnoge probleme. Ovo je način da suzbijemo sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, ali i da nam grad bude čistiji – kategoričan je Bulić.

U KP „Čistoća“ kažu da na pijacama ima dovoljno slobodnih mesta za sve koji žele da rade na legalan način, ali i da se za vanpijačne prodavce čije tezge će biti uklonjenje, priprema prostor i da će početna cena zakupa biti minimalna. Kako najavljuju iz ovog preduzeća, visina dnevne pijačne takse zavisiće od pijačnog dana i iznosiće od 100 do 150 dinara. Ovaj cenovnik će važiti dok Nadzorni odbor komunalnog preduzeća ne formira cene i tek tada će se zaključivati ugovori sa zakupcima, koji će svoje obaveze moći da izmiruju na svaka tri meseca.

Dvadesetak godina u Novom Pazaru radi velika robna pijaca i kompleks Zelene pijace u centru grada, gde ima više od hiljadu tezgi i butika. U zavisnosti od zone u kojoj se nalaze, zakup tezgi kreće se od 5.000 do 6.000 hiljada dinara za tri meseca. Prvi pokušaj „iseljavanja“ vanpijačne prodaje bio je bezuspešan, jer su prodavci taj prostor branili telima. Na jednoj strani su oni sa očekivanjem da im gradska vlast popusti zbog teške ekonomske situacije, a sa druge strane su pijačni prodavci sa zahtevom da se onemogući nelojalna konkurencija i da svi imaju iste uslove za poslovanje. Vanpijačni prodavci u centru grada farmerice prodaju od 4,5 – 7,5 evra, a kod onih u pijačnom prostoru, isti kvalitet, košta od 10, pa naviše. Voće i povrće su za po nekoliko desetina dinara jeftiniji na keju pored Raške nego na Zelenoj pijaci.

Milioni

Do pre petnaestak godina na čuvenoj novopazarskoj pijaci mesečni promet bio je nekoliko miliona evra i ta trgovina je obezbeđivala egzistenciju većini stanovnika u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari