Fijat namerava da ubrza realizaciju planova u svojoj kompaniji u Kragujevcu, saznaje Danas, tako da će probna proizvodnja prvog novog modela u kompaniji Fijat automobioli Srbija u Zastavi početi početkom jula, a ne u poslednjem kvartalu 2.011, kako je do skora najavljivano. U tom slučaju, serijska proizvodnja tog Fijatovog automobila ovde će počeli u drugoj polovini sledeće, a ne početkom 2.012. godine.

Ovde se još uvek ne zna šta je uzrokovalo gotovo izvesno ubrzavanje Fijatovih planova u kragujevačkoj kompaniji. Pretpostavlja se da bi jedan od razloga za to mogla da bude sve slabija prodaja „punta“ na domaćem tržištu, čime ne mogu da se pokruju troškovi proizvodnje i isplate zarada za oko 1.000 preuzetih Zastavinih radnika. S druge sgtrane, smatra se i da je top menadžment Fijata procenio da će novi mali Fijatov model, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, imati dobru prođu na svetskim tržištima. Više od 95 odsto automobila proizvedenih u Kragujevcu prodavaće se na inostranim tržištima.

Podsetimo da je potpredsednik Fijata Alfredo Altavila ove nedelje u Beogradu ponovo pojasnio da je „punto samo prelazno rešenje“. Proizvodnja novog automobila najvećim delom biće lokalizovana, jer će se čak 80 odsto potrebnih delova, sklopova i pozicija za ugradnju proizvoditi u Srbiji.

Međutim, najavljena lokalizacija biće realizova fazno, pošto domaće firme treba da prođu rigorozne testove za ulazak u krug kooperanata automobilskog giganta iz Torina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari