Ukoliko Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru bude sproveden 12. oktobra, zdravstveni sistem će biti potpuno urušen, smatraju predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta. Oni su na juče održanoj konferenciji pozvali državu da odloži primenu ovog zakona, dok se ne urade sistematizacije radnih mesta i utvrdi koliko zaposlenih u zdravstvu zapravo predstavlja višak.


Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je naveo da će po ovom zakonu do 2018. godine u penziju biti poslato oko 3500 lekara.

– Tim činom će zdravstvo biti desetkovano. Mi se ne protivimo smanjenju zaposlenih, ali smatramo da je neophodno najpre uraditi sistematizaciju radnih mesta i onda ih uporediti sa stvarnim brojem zaposlenih u zdravstvu. Tek tada ćemo znati ko stvarno predstavlja višak – kaže Panić.

Prema njegovim rečima, direktori zdravstvenih ustanova kriju podatke o stvarnom broju zaposlenih, a dok se to ne obelodani ne može biti reči o racionalizaciji.

– Loše je rešenje da direktori odlučuju o tome ko treba da ode. Oni su godinama unazad zapošljavali ljude na administrativnim pozicijama i sada mogu da, sklanjanjem medicinskog kadra, legalizuju takvo stanje – navodi Panić.

Svetlana Petrović Đorđević iz Sindikata lekara i farmaceuta smatra da je neizvodljivo da se na ovaj način sprovede Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i tu svoju tvrdnju je ilustrovala primerom pedijatara.

– Ovim zakonom je predviđeno da oko 65 odsto pedijatara u narednih par godina ode u penziju. Mi na birou za nezaposlene nemamo nijednog pedijatra, pošto se niko u poslednje vreme niko nije bavio tom specijalizacijom – navodi Đorđevićeva.

Ona je istakla da sindikati imaju dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja koje razume njihove stavove, ali dodaje da to ministarstvo ne može da utiče na druge državne organe koji „vide samo brojke“.

– U zdravstvenom sistemu postoji višak radnika, ali manjak medicinskog kadra. Dodatnim smanjenjem bi se sistem urušio. Lekari i sada primaju oko 60 pacijenata dnevno. Ovaj zakon ugrožava pre svega pacijente – kaže Đorđevićeva.

Ona je navela da su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata pregovarali sa Ministarstvom zdravlja oko kriterijuma za smanjenje broja zaposlenih. Kako navodi, bili su blizu postizanja sporazuma kada ih je sačekalo rešenje po kojem sve žene zaposlene u zdravstvu moraju u penziju sa 60 godina i šest meseci života.

– Ovo rešenje je diskriminatorno i nije zakonski utemeljeno. Kolege su već spremile tužbe – navela je Đorđevićeva i zatražila od nadležnih institucija malo više vremena kako bi se došlo do održivog rešenja.

 Šta ako noću zaboli zub?

Prema rečima Svetlane Petrović Đorđević iz Sindikata lekara i farmaceuta, ukoliko bude sproveden Zakon o maksimalnom broju zaposlenih javnom sektoru, u stomatološkom odeljenju Doma zdravlja Mažestik će u penziju otići 14 lekara, što bi praktično ugasilo ovu instituciju. „To je jedina stomatološka ordinacija u Beogradu koja radi noću. Da li Beograd sme da dozvoli sebi da ostane bez dežurne stomatološke ordinacije“, upitala je Đorđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari