Energetska efikasnost u privredi je veoma značajna za unapređenje procesa proizvodnje što državi daje motiv da podržava preduzeća koja implementiraju tehničke mere za uštedu potrošnje energenata, izjavio je juče Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Srbije na okruglom stolu „Finansiranje projekata energetske efikasnosti u malim i srednjim preduzećima i industrijskim kompleksima“, održanom u Čačku.

On je dodao da Agencija za energetsku efikasnost razvija projekte koji omogućavaju industrijskim preduzećima unapređenje energetske efikasnosti. Rezultati pokazuju da preduzeća koja koriste tehničke mere za smanjenje rasipanja energije na godišnjem nivou uštede milion evra. Kovačićje naglasio da je agencija inicirala donošenje zakona o racionalnom korišćenju energije čija će najvažnija stavka biti podsticajne mere za one privredne subjekte koji ne rasipaju energiju. Saša Obradović, zamenik gradonačelnika Čačka, istakao je da je ta opština uradila dosta na unapređenju energetske efikasnosti. U tom smislu, u saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama, rekonstruisane su dve toplane što predstavlja projekat vredan 4,6 miliona evra. Takođe, na krov zgrade Ugostiteljske škole i svih vrtića u gradu, postavljeni su solarni paneli. Za taj projekat izdvojeno je 200.000 evra.

Rastko Mladenović, konsultant u kompaniji SEEC, predstavio je EBRD liniju za finansiranje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. On je naglasio da sredstva koja je EBRD odobrio za region iznose 50 miliona evra. Iznos pojedinačnog kredita je dva do šest miliona evra, a rok otplate je šest do osam godina za povećanje energetske efikasnosti, dok je taj rok za one koji žele da grade obnovljive izvore energije 10 do 12 godina. Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO Centralnoevropskog foruma za razvoj, naglasila je da je CEDEF nezavisna ekspertska organizacija koja se zalaže za ravnomeran regionalni i održivi razvoj. Od osnivanja 2003. godine cilj CEDEF-a je unapređenje saradnje regiona u Evropi, kao i pospešivanje održivog razvoja širom centralne i jugoistočne Evrope, sa težištem na energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari