Iako su u sredu kasno uveče, posle razgovora u Ministarstvu poljoprivrede i ministar Dušan Petrović i predstavnik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš pozvali na prekid protesta, traktorske blokade vojvođanskih puteva nisu prestale, a u Auto-moto savezu tvrde da situacija postaje sve teža jer se svakog trenutka širi spisak neprohodnih saobraćajnica.

Situacija je, čini se, izmakla kontroli, jer je Asocijacija juče promenila sastav pregovarača koji bi trebalo da zakažu razgovor sa predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem i ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem stavljajući tako van snage potpis Kiša, a na puteve su, istovremeno izašli i poljoprivrednici koji nisu članovi nekog od 30 udruženja okupljenih u Asocijaciji.

U ranim popodnevnim satima juče, kroz pokrajinu je bio prohodan jedino auto-put od Beograda do granice sa Mađarskom, a sa njega su mogla da se uključe ili isključe vozila samo kod Novog Sada, Vrbasa, Bačke Topole i Subotice. Prema saznanjima AMSS, veliki je broj mesta koja su u potpunoj blokadi, jer ne postoji alternativni lokalni put, a na nekim deonicama vozila se propuštaju na svakih sat ili dva, tako da je saobraćaj u tom delu zemlje u potpunom kolapsu. Građani mogu da računaju jedino na železnicu, ali su i tu sada velike gužve.

U Asocijaciji poljoprivrednika Vojvodine, koja je organizator protesta, rečeno nam je juče da je izjava o pozivu na prekid protesta, zapravo istrgnuta iz konteksta, a Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P, potvrdio nam je da poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva. „U Ministarstvu poljoprivrede ne postoji dobra volja da se izađe u susret našim zahtevima, a mi samo tražimo ono što je pre 15 dana obećano, a to je da se iznos subvencija neće menjati u odnosu na prošlu godinu“, kaže Malešev. On nije želeo da otkrije koje će naredne korake udruženje preduzeti u ovoj pat poziciji „kako ih država ne bi sprečila u tome“.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da se iznos namenjen subvencijama neće menjati, ali to ne znači da je moguće regresiranje do 100 hektara, jer ne postoje sredstva koja bi to pokrila. Oni podsećaju da će zbog manjka u kasi, ove godine jedan odsto ratara primiti manje novca, ali će zato obuhvat podsticajima od 14.000 dinara za hektar obradive površine biti znatno veći. To potvrđuju i udruženja iz centralne Srbije, koja nisu učestvovala u protestima i tvrde da je to pravednija raspodela, jer oni koji rade sa više zemlje imaju daleko značajnije mogućnosti uštede. Prema rečima Branislava Mijatovića, koji okuplja poljoprivrednike Mačve i Srema, tačno je da u toj grani ima mnogo nerešenih pitanja, ali i da su subvencije često zloupotrebljavali upravo veliki zemljoposednici. „Pogledajte koje traktore oni voze, za nas su to svemirski brodovi, a sve je kupljeno novcem dobijenim od države“ tvrdi Mijatović. I druga udruženja koja nisu podržala protest ukazuju da ljudi koji poseduju ili drže u zakupu i po hiljadu hektara, „razbijaju“ te posede na članove porodice, tako da se iznos subvencija umnožava iako im, objektivno, ta mera nije neophodna jer obrađujući velike površine, imaju daleko veće mogućnosti da racionalizuju proizvodnju nego što je to slučaj sa malim gazdinstvima.

Među ratarima se govori i da veliki posednici prave ugovore sa srednjim registrovanim domaćinstvima i u fiktivan zakup im daju na desetine hektara. Kada stignu subvencije, navodno, 60 odsto ide velikom posedniku. I mali proizvođači, kojima se ne isplati da plaćaju PIO zbog svojih pet hektara, takođe daju zemlju u fiktivan zakup srednjim proizvođačima. U tom poslu oni dobiju deo novca iz subvencija, mada veći kolač odlazi velikim ili srednjim gazdinstvima. Zbog toga su u traktorskoj blokadi vojvođanskih puteva okupljene različite kategorije proizvođača, a istovremeno, primetan je i veliki broj najamnih radnika koji su za račun svojih poslodavaca izašli sa mašinama.

Ni jedan od predstavnika udruženja sa kojim smo juče razgovarali nije želeo da potvrdi spekulacije o političkoj pozadini protesta. Naime, čaršijske priče su da jedan odsto poljoprivrednika koji su delimično oštećeni novom uredbom o subvencijama ne bi mogao da podigne toliku masu na puteve i da se pravi organizatori zapravo kriju iza udruženja. U prilog tome navodi se da su podršku protestu dali bivši ministri poljoprivrede, Ivana Dulić ili Saša Dragin, ali i aktuelni političari poput Čedomira Jovanovića.

Vlada: Ugrožen budžet

Vlada Srbije smatra da bi ispunjavanje zahteva jednog dela poljoprivrednika za isplaćivanjem subvencija ozbiljno ugrozilo agrarni budžet i dugoročno bi ugrozilo snabdevanje tržišta mesom i mlekom, izjavio je juče direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari