Ekonomsko zaostajanje i siromaštvo Srbije posledica je bar pet velikih razaranja u proteklih 100 godina, izjavio je juče ekonomista Ljubomir Madžar, otvarajući prolećni Vivaldi forum na Mokroj gori. On je naveo da je malo toga što je danas bolje u Srbiji nego u vreme socijalizma i podsetio na dva svetska rata, na 1945. godinu kada je primenjena nasilna svojinska transformacija i izbrisan je višestranački sistem. Na ekonomiju Srbije uticala je i hiperinflacija, raspad SFRJ, međunarodne sankcije i gubitak tržišta u svetu.

„Jednostavno rečeno, dok su se drugi razvijali i gradili, Srbija se bavila sama sobom i gubila vreme i to je ključ zašto u ekonomskom smislu zaostajemo za drugim zemljama Evrope“, rekao je Madžar.

Ako se uporedi stanje iz vremena samoupravnog socijalizma i današnja situacija, malo je toga, smatra Madžar, što je danas bolje nego u vreme socijalizma. U socijalističko vreme u Srbiji i ondašnjoj Jugoslaviji stope rasta BDP-a su dostizale sedam do osam odsto.

„Danas je to pusti san“, primetio je Madžar.

Kada je reč stopi zaposlenosti, danas je u Srbiji skoro 50 odsto mladih do 30 godina bez posla, a u vreme kada je on završio školu mogao je da bira tri dobra radna mesta.

Zaduženost Srbije, spoljna i unutrašnja, danas je daleko veća nego u vreme socijalizma, dodao je Madžar, priznajući da je taj socijalistički razvoj privrede imao u sebi klicu usporavanja i nije bio održiv pa je na kraju propao.

Tokom Vivaldi foruma čulo se da nije lako biti preduzetnik u Srbiji, jer je to pionirski poduhvat i to znači da morate da budete snalažljivi i da čak koristite političke veze. Čulo se i da je i dalje najveća prepreka za razvoj preduzetništva loše poslovno okruženje.

Prisutni preduzetnici su izrazili nezadovoljstvo poslovnim okruženjem u Srbiji, koje i dalje nije dobro, kao i nejednakim tretmanom države prema preduzetnicima kada je u pitanju naplata poreza.

„Preduzetnik znači biti snalažljiv u Srbiji“, rekao je osnivač firme Ninamedija Dragan Radić i požalio se da, nažalost, ukoliko želite da napredujete u biznisu u Srbiji, morate biti bar bliski sa vladajućim strukturama.

U Srbiji je dosta teško promovisati ideju preduzetništva i to je pionirski poduhvat, rekao je vlasnik kompanije Anđeli Milivoje Čalija.

Predstavnik CPG grupe Robert Coban ocenio je da je država proteklih godina postala generator negativnog odnosa prema domaćem preduzetništvu.

Tokom drugog dana Vivaldi foruma culo se da kompanije koje žele da opstanu na domaćem tržištu moraju da insistiraju na odgovornosti u radu zaposlenih, na ispunjenju biznis planova i da podstiču ličnu inicijativu i za to moraju da ih nagrađuju.

Na panelu o „korporativnoj inicijativi“ čule su se ocene da je srpska privreda u ozbiljnoj krizi i potrebna joj je sva pomoć, a jedno od rešenja je podsticanje lične inicijative i vraćanje naših stručnjaka iz inostranstva u domovinu, koje može privući jedino ako ih adekvatno platimo.

Direktor Šnajder elektrika Dragoljub Damljanović ocenio je da će na tržištu opstati one korporacije koje budu insistirale na odgovornosti zaposlenih, u smislu da moraju da imaju inicijativu u radu, da obavljaju poslove što efikasnije i uspešnije.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović, rekao je da „cela Srbija spava ili se pretvara da spava“, aludirajući na nedostatak inicijative u našoj zemlji da se stvari pokrenu s mrtve tačke, da nam bude bolje.

Petrović je rekao da generacije u Srbiji čekaju da nam bude bolje, umesto da ličnom inicijativom doprinosu da se to desi i dodao da iako mnoge kompanije uglavnom dele istu viziju i strast ka ispunjenju ciljeva, malo njih to i čini u stvarnosti.

U korporacijskom upravljanju preovladava strah od neimanja i strah od nepripadanja, rekao je Petrović i dodao da su ti strahovi inspiracija i pokretač delovanja u privatnim kompanijama.

Generalni direktor hotela Kraun plaza u Beogradu Živorad Vasić rekao je da je oduvek želeo da se vrati u Srbiju, posle decenije rada u inostranstvu i preneo svoj utisak da u Srbiji neispunjenje biznis planova često prolazi bez posledica, dok je u SAD i drugim zapadnim zemljama to nezamislivo.

Vasić je ocenio da današnja generacija menadžera želi da radi stvari „što brže i to želi odmah“ i dodao da u Srbiji posluje malo kompanija koje rade po uzoru na velike korporacije na zapadu.

Privreda u Srbiji mora da se oživi i tu može pomoći vraćanje mladih stručnjaka i menadžera iz inostranstva u svoju zemlju, ali njih morate adekvatno da platite, jer je iluzija da će oni raditi za 400 do 500 evra mesečno, kazao je Vasić.

Predsednik kompanije Leo Barnet Miša Lukić rekao je da su ljudi u Srbiji u kolektivnoj anesteziji, ali treba pozitivno razmišljati i učiniti da nam bude bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari