Radnici Takova ne treba da brinu da će kompanija kojoj je Komercijalna banka blokirala račun zbog duga od oko 10 miliona evra obustaviti proizvodnju i da će ostati bez posla, izjavio je juče vlasnik koncerna Svislajon Takovo Rodoljub Drašković.


„Učiniću sve da Takovo nastavi da posluje i da radnici kao i do sada redovno dobijaju platu“, naglasio je Drašković. On je dodao da je Komercijalnoj banci predložio dve mogućnosti kako bi se rešio spor vezan za blokadu računa zbog duga nastalog pre više od 20 godina.

„Jedna je da banka odobri Takovu konverziju duga u kredit dok se ne okonča revizija sudskog postupka pred Kasacionim sudom, a druga je da otkupi deo duga u iznosu od 2,2 miliona dinara“, rekao je Drašković, dodajući da očekuje odgovor Komercijalne banke do kraja nedelje.

„I u slučaju da ne uspemo da se dogovorimo sa bankom Takovo će opstati jer iza te kompanije stoji ceo koncern Svislajon u kojem je šest kompanija i 7.500 zaposlenih u zemlji i svetu“, naglasio je Drašković.

Ranija Draškovićeva najava da bi zbog blokade računa po osnovu duga od 10 miliona evra bez posla moglo da ostane oko 700 radnika izazvala je paniku u takovskom kraju.

Predsednik Opštinskog veća Samostalnih sindikata Gornjeg Milanovca Rade Maksimović juče je izjavio da bi stečaj Takova bio katastrofa za Srbiju, jer je u pitanju jedan od najvećih proizvođača hrane. Od 2003. godine, od kada je Takovo privatizovano, bez posla je ostalo više od 3.000 radnika te kompanije.

„Nikome nije jasno da radnici ostaju bez posla u kombinatu koji proizvodi hranu, a u Metalcu, koji proizvodi posuđe za hranu, beleže se rekordi i stalno zapošljavanje i to je jedna od najboljih firmi u Srbiji“, istakao je Maksimović.

Sindikalno veće u Gornjem Milanovcu juče je saopštilo da u ovom trenutku očekuju i reakciju Vlade Srbije, jer su sadašnji njeni najodgovorniji funkcioneri učestvovali u privatizaciji Takova i „ne mogu sa strane da gledaju da ono nestaje“. Maksimović je rekao da je premijer Srbije Mirko Cvetković bio direktor Agencije za privatizaciju kada je Takovo prodato, potpredsednik Vlade Božidar Đelić bio je predsednik Upravnog odbora Agencije, a sadašnji pomoćnik ministra za energetiku Milutin Prodanović predsednik tenderske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari