U Hidroelektrani Đerdap 1 kod Kladova četvrta faza revitalizacije hidroagregata počeće 3. avgusta, izjavio je direktor hidrocentrale kod Kladova, LJubiša Jokić. Po završetku obnove hidroagregata A-5 krajem marta, bio je planiran početak četvrte faze revitalizacije zaustavljanjem agregata A-1 đerdapskog prvenca koji vodne potencijale Dunava eksploatiše gotovo 4,5 decenije. Međutim, početak radova je prolongiran iz objektivnih razloga, objašnjava Jokić.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 

– Rusi su kasnili sa isporukom opreme, u međuvremenu taj rok je ponovo produžen za dodatnih mesec dana, tako da je u HE Đerdap 1 dogovoreno da demontažni radovi na, četvrtoj mašini koja ulazi u proces obnove, počnu 3. avgusta dok pripremni radovi počinju 20. jula – kazao je prvi čovek HE Đerdap 1.

Ono što očekuje zaposlene u najvećoj dunavskoj fabrici struje je i remont srpske brodske prevodice, koji će trajati pet meseci.

– Čekamo da Rumunska strana završi kontrolne radove na njihovoj brodskoj prevodnici jer oni preuzimaju kompletno prevođenje brodskih konvoja. Kada se to okonča, ulazimo u remontne radove koji bi trebalo da počnu 29. juna. – dodao je Jokić.

Paralelno sa ovim poslovima obavljaju se kontrolno servisni radovi na hidroagregatu A-6 na kome je 2011. godine završena revitalizacija. U pitanju su redovni poslovi koji će biti završeni u naredne dve nedelje. Hidrocentrala Đerdap 1 inače pri trenutnom dotoku od 4.450 kubika vode u sekundi, dnevno proizvodi blizu 14 miliona kilovat-časova električne energije. EPS-u je od početka juna isporučeno 350 miliona kilovat-sati struje ili 90 odsto od plana za jun, dok je od početka godine Đerdap 1 proizveo 3,1 milijardu kilovat – časova električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari