Sve više korisnika mobilne telefonije u Srbiji koristi internet putem svojih telefona, zbog čega se mnogi opredeljuju za takozvane „pametne“ ili „smart“ telefone. Broj korisnika koji upotrebljavaju ovu vrstu telefona svakodnevno raste i, prema podacima operatora, trenutno je dostigao skoro milion ljudi.


Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da svaki peti stanovnik Srbije koristi internet preko mobilnog telefona, a da mobilne uređaje poseduje više od 80 odsto ljudi. To znači da svaki četvrti korisnik, svoj mobilni telefon koristi i za surfovanje po internetu.

U Mobilnoj telefoniji Srbije ističu za Danas da je broj korisnika mobilnog interneta sa 37.000 na kraju 2009. premašio 70.000 u protekloj godini. Kako dodaju, mobilnih telefona sa simbian, android, ajfon, vindouz, blekberi i drugim operativnim sistemima za smart telefone u MTS mreži ima više od 500 hiljada.

– Kod korisnika koji ne poseduju smart telefone izraženo je pretraživanje i pregledanje sadržaja na internetu preko mobilnih telefona. Korisnici koji imaju smart telefone, osim surfovanja, „internet putem telefona“ koriste i za korišćenje velikog broja aplikacija koje njihovi telefoni podržavaju. Za obe grupe se može reći da u poslednje vreme telefone koriste sve više za proveru elektronske pošte, s obzirom na to da je prijem i slanje imejla postalo osnovna funkcija velikog broja aparata – objašnjavaju u MTS-u.

U Vip mobajlu, takođe, navode da se stopa korišćenja interneta konstantno povećava i zbog činjenice da korisnici dobijaju besplatne megabajte za prenos podataka u okviru postpejd tarifa. Prema njihovim rečima, „opšti trend u svim zemljama regiona je da korisnici sve više internetu pristupaju posredstvom mobilnih uređaja, pošto im moderni telefoni i kvalitetna mreža pristup čine jednostavnim i dostupnim u svakom trenutku“.

– Korisnici mobilni internet uglavnom upotrebljavaju za pretraživanje, kao i za traženje zabavnih ili informativnih sadržaja. Takođe ga koriste za imejl komunikaciju, odnosno za pristup socijalnim mrežama, najčešće Fejsbuku. Korisnici „skidaju“ i popularne melodije, pozadine ekrana i igrice sa Vip portala, kao i aplikacije sa Android marketa i ostalih mobilnih radnji za aplikacije. Sve veći broj korisnika se opredeljuje i za pregled video sadržaja na Jutjubu – naglašavaju u Vipu. Oni dodaju da je u ovom trenutku broj korisnika smart telefona šestocifren, kao i da stalno raste.

Goran Stupar, koordinator za medije kompanije Telenor, takođe kaže da se upotreba mobilnog interneta povećava, kao i da Telenorov vap portal beleži i do 480.000 poseta mesečno. Sem za društvene mreže, on kaže da se mobilni internet uglavnom koristi za čitanje vesti, vremenske prognoze i sportskih rezultata, pa čak i za proveru stanja na bankovnim računima.

Prema Stuparu, zbog svojih naprednih funkcija pametni telefoni privlače sve veću pažnju građana, a pogotovo poslovnih korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari