Srbija je u sistemu javnih nabavki napravila delimičan pomak, ali još više pažnje mora da se posveti nedostatku sistemskih rešenja jer se dosad sve svodilo na rešavanje problema ad hok merama, rekao je juče direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović, na konferenciji „Korupcijska mapa u javnim nabavkama“. On je istakao da je Zakon o javnim nabavkama usaglašen sa evropskim direktivama, a kao najveći pozitivan korak u razvoju ovog sistema, koji je u Srbiji poznat po korupciji, Jovanović je izdvojio portal na kojem naručioci moraju da objavljuju tendere.

– Uvođenjem portala na kom je objavljeno oko 20.000 poziva dosad je ušteđeno osam miliona evra. Time je postignut visok stepen ekonomičnosti – naglasio je Jovanović. Međutim, najveći deo reformi, priznao je Jovanović, bio je u formalnoj sferi, dok je u praksi bilo vrlo malo rezultata.

– Kapaciteti regulatornih tela u borbi protiv korupcije su mali, a ona može samo sistemski da se rešava i zato u to treba da budu uključene sve relevantne institucije u zemlji – napomenuo je Jovanović, dodajući da je suzbijanje korupcije ključni element i najbitnije pitanje kojim će se baviti projekat „Jačanje javnih nabavki u Srbiji“, koji Uprava realizuje uz pomoć Danske.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je pitanje korupcije u oblasti javnih nabavki jedno od glavnih kojim će se Evropska komisija baviti u procesu pripreme mišljenja o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

– Teme korupcije i javnih nabavki zauzimaju posebno poglavlje u pregovorima Srbije sa EU i na značaju će naročito dobiti posle odluke Saveta ministara EU da se prosledi kandidatura Srbije – rekao je Dežer.

On je istakao da na više od 50 odsto tendera za javne nabavke ima pritužbi i da će u ovoj oblasti morati značajno da se radi na jačanju kapaciteta Uprave, ali i Ministarstva finansija, Komisije za zaštitu prava, kao i Državne revizorske institucije. Dežer je istakao da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, ali da još fali elemenata koji bi ga približili pravnim tekovinama EU. On je naglasio i da bi Vlada što pre trebalo da usvoji strategiju i akcioni plan reformi sistema javnih nabavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari