Iako je ministar ekonomije Nebojša Ćirić juče bio kategoričan da će država sa svoje strane učiniti sve da pomogne Ju- es stilu, novinari kojima se obratio ostali su uskraćeni za objašnjenje kako će ta težnja biti realizovana.


– Pokušavamo da nađemo rešenje kako bi se sprečilo zatvaranja Ju-es-stila. Država smatra da je potrebno da interveniše kako bi se sačuvala radna mesta više od tri hiljade zaposlenih – izjavio je Nebojša Ćirić, ministar ekonomije Srbije nakon što je Ju-es stil, kompanija sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, zabeležila gubitke u Srbiji i Slovačkoj zbog manjka tražnje na svetskom tržištu čelika.

Ovih dana u javnosti su se pojavile spekulacije da američki investitori „vagaju“ da li da visoke peći u Smederevu stave na „tihi hod“ ili da pribegnu otpuštanju radnika kako bi umanjili troškove i gubitke u lošoj poslovnoj godini. Nadležni u Ju -es stilu Srbija ističu da pažljivo prate situaciju na tržištu i da će svoju proizvodnju prilagođavati u skladu sa potrebama kupaca.

– Rezultati Ju-es stila Srbija i dalje su odraz teške ekonomske situacije u Evropi, naročito u južnom delu Starog kontinenta. Suočavamo se sa brojnim izazovima u Srbiji koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na kupovinu koksa, manje povoljan asortiman proizvoda, usporeni oporavak u regionu Balkana, kao i pritisak uvoznih proizvoda sa nižim cenama. Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, visoka peć u Ju-es stilu koja je stavljena na tihi hod u drugom kvartalu ove godine, ostala je u tom režimu rada i tokom trećeg kvartala 2011. godine – objasnili su Danasu u toj kompaniji.

Ju es stil je u poslednjih nekoliko godina jedan od najvećih srpskih izvoznika. Tako je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom jula 2010. godine ta kompanija bila najveći domaći izvoznik sa izvozom limova i čelika u vrednosti od 35 miliona dolara. Poslovnu 2006. godinu Ju es stil je završio kao najveći izvoznik sa izvozom od 664,6 miliona evra. Američki vlasnici železare u Smederevu ističu da ona radi znatno ispod svojih kapaciteta na godišnjem nivou koji su procenjeni na 2,4 miliona tona, kako je već rečeno ne zbog toga što ne može da proizvede dovoljno, već zbog smanjene potražnje. Nakon 1,9 miliona tona, koliko je proizvedeno 2006, proizvodnja je pretprošle godine pala na 1,2 miliona tona a u 2010. godini je bila 1,4 miliona tona.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić za Danas kaže da će sudbina Ju es stila zavisiti isključivo od procena američkog investitora.

– Sasvim je izvesno da ekonomska kriza utiče na nedovoljnu potražnju proizvoda kakvi se dobijaju u Ju es stil Srbija. Shodno tome, šta će biti sa tom kompanijom zavisi od toga da li će njeni vlasnici moći i dalje da izvlače profit iz nje. U slučaju da je odgovor ne, jasno se može pretpostaviti šta će se desiti. Jednostavno, radi se o obliku vlasničkog kapitala koji ne mari ni za radna mesta u svojoj zemlji, već ga interesuje samo ostvarenje zarade. Očekujem da će prvi korak biti smanjenje radnih mesta, ako su zaista ovi podaci o gubicima koji se iznose u javnost tačni. Ukoliko ni to ne dovede do smanjenja gubitaka, sledeći korak će neizostavno biti zaustavljanje proizvodnje u Srbiji – ističe naš sagovornik.

On dodaje da bi se takav potez izuzetno negativno odrazio na celokupnu srpsku industriju kao i na izvoz koji ostvaruje naša zemlja.

– Došlo bi i do smanjenja stope zaposlenosti što bi bio dodatni veoma bolan problem u zemlji u kojoj je nezaposlenost inače velika – naglašava Savić i konstatuje da je situacija takva da država apsolutno ne može da uradi ništa da bi pomogla rešavanju nedaća koje su zadesile Ju-es stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari