Ko je glasao rukama a ko nogama za Rezoluciju o Srebrenici u UN? 1Foto: Shutterstock/Drop of Light

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ogrnuo se zastavom Srbije i plakao u Ujedinjenim nacijama, nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Od sreće.

Kako je rekao, naša država “moralni pobednik”.

Njegova tvrdnja o “moralnosti” oslanjena je na činjenicu, kako je naveo, dve trećine planete glasalo protiv, odnosno bilo sudržano u vezi sa Rezolucijom.

Sagovornici Danasa kažu da to što je mnogo država, članica UN, bilo suzdržano ne govori o tome da one negiraju genocid u Srebrenici, kao i da je to što Vučić pokušava da nametne u ovdašnjem javnom mnjenju – da je svet hteo i proglasio Srbe za “genocidni narod” – apsolutna neistina i način na koji predsednik Srbije pokušava da izmanipuliše građankama i građanima Srbije.

Ko je glasao rukama a ko nogama za Rezoluciju o Srebrenici u UN? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ne znam zašto Aleksandar Vučić smatra da je moralni pobednik povodom izglasane Rezolucuje UN, koju je on falsifikivao – da ona kvalifikuje ceo srpski narod kao genocidan. Već takva kampanja je sama po sebi nemoralna, jer je jasno da su presude za genocid izrečene pojedincima, a ne srpskom narodu – kaže Vesna Pešić, bivša ambasadorka i sociološkinja.

Nemoralno je, dodaje, i to što je njegov falsifikat o tzv. „genocidnom narodu“ koristio za njegovu ličnu promociju i učvršćivanje autoritarne vlasti postavivši sebe kao čoveka na braniku Srbije i srpskog naroda.

„Lagarija o Rezoluciji o Srebrenici pala mu u dobrom momentu“

– I to se još poklopilo sa izbornom kampanjom. Pa ta lagarija baš pala u dobrom momentu. On i dalje tvrdi da Rezolucija i „žrtvama stavlja žig genocidnog naroda“. On sebe time pokriva kao čoveka koji izvršioce genocida smatra srpskim herojima, i kad se desio genocid u Srebrenici i tri decenije posle njega i to na funkciji predsednika Srbije – kaže Vesna Pešić.

Svoju ljubav prema izvšiocu genocida u Srebrenici – Ratku Mladiću, nije krio kao istaknuti pripadnik i jedan od vođa ekstremnog srpskog nacionalizma, dodaje.

– Tu ljubav prema osuđenom Ratku Mladiću nije krio, svi smo videli kada je skidao ime table Bulevara sa imenom Zorana Đinđica da bi umesto nje stavio tablu Bulevar Ratka Mladića. I u poslednje dve godine nije mogao da zaboravi ili taktički prikrije svoje obožavanje Ratka Mladića postavljanjem njegovog murala koji je policija čuvala 24 sata, a svi zidovi i tarabe ispisane „Ratko Mladic“ srpski heroj. Da nije njegove lične kampanje kojom izražava obožavanje osuđenika za genocid u Srebrenici, do ove Rezolucije ne bi ni došlo – smatra sagovornica Danasa.

I sad, kaže, njegovo lično zlodelo i slavljenje Ratka Mladića nemoralno i pokvareno prebacuje na ceo srpski narod koji je navodno proglašen za genocidan.

– Ako je neko genocidan, to je lično Aleksandar Vučić i njegovi prijatelji radikali, stranci kojoj je predano služio – zaključuje sagovornica Danasa.

Ko je glasao rukama a ko nogama za Rezoluciju o Srebrenici u UN? 3
foto FoNet Milica Vučković

Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor na Fakultetu političkih nauka u penziji, kaže za Danas da su u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, tokom izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, “svi dobili kao što su svi i izgubili”.

On takav stav objašnjava činjenicom da zemje koje su bile suzdržane prilikom glasanja zapravo priznaju genocid u Srebrenici ali nisu htele da se više ponašaju onako kako ih Zapad tretira – da donosi odluke a da ih ne konsultuje o tome.

– Te države više nisu spremne da samo glasaju za ono što im Zapad priredi, i to je novina, a izražena tokom glasanja o Rezolucije o Srebrenici – kaže sagovornik Danasa.

„I Zapad je dobio šamar“

Prema njegovim rečima, “Zapad je time dobio šamar”.

– To je velika stvar koja se dogodila na sednici Generalne skupštine UN.

Kada je reč o Srbiji, dodaje sagovornik Danasa, znali su pod kakvim pravila igraju i da će rezolucija biti izglasana.

– Bio je veliki broj onih koji su glasali nogama… Dakle, izašli iz sale prilikom glasanja. Skoro niko nije primetio da je i Izrael na taj način glasao – ističe Ivo Visković.

On kaže da je Srbija terala lisicu a isterala vuka, odnosno da zemlje koje su bile suzdržane, nisu negirale genocid u Srebrenici, kao što se to pokušava prikazati ovdašnjem javnom mnjenju, jer te države priznaju i smatraju da se u Srebrenici dogodio genocid ali neće više da trpe odnos zapadnih država prema njima.

pavle jevremović foto snapshot youtube N1
foto snapshot youtube N1

Pavle Jevremović, bivši amasador Srbije u UN, kaže za Danas da bi sada, kada je srpska diplomatija doživela pad kao nikad do sad, kako po pitanju usvajanja Rezolucije tako i po načinu na koji se ponaša u vezi sa ovim slučajem, trebalo “gledati da se spasi šta se spasiti može, a to je odnos sa susednim zemljama, zemljama regiona”.

– Svako odugovlačenje samo dalje pogoršava stvari… Čujte, mi ne možemo da se selimo na Mars – kaže Pavle Jevremović.

Kako dodaje, dosta je tužno stanje naše diplomatije.

„Čujte, mi ne možemo da se selimo na Mars“

– Ova Rezolucija ostaje zapisana…, i to je to. Optužba za genocid je jaka i ozbiljna. Nije trebalo ovo da se desi… To je bila totalna kompromitacija spoljne politike Srbije. Obeshrabrujuće je. Situacija je dosta tužna. Trebalo je na vreme da se reaguje, da se napravi određeni kompromis, ali to srpska diplomatija i rukovodstvo nije uradilo – kaže Pavle Jevremović.

Borko Stefanović: Vučić kao i Milošević, slavi poraze kao pobede

Vučić kao i Milošević, slavi poraze kao pobede. On ništa sem stalnih poraza nije doneo Srbiji. Izolovao je Srbiju i posvađao je sa svima, sprovodi korupciju i krađu izbora. Jedini na svetu tvrdi da smo genocidan narod iako to nigde ne piše. Ovo je rezultat diletantske spoljne politike režima ali i njihovog udaljavanja od Evrope i guranje Srbije u tamni kara kazan gde jedino mogu i dalje da ostanu na vlasti – kaže za Danas Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari