Mere koje je na konferenciji „Restart“ izneo Saša Radulović, ministar privrede Srbije predstavljaju dobra rešenja. Sasvim je tačna njegova opaska da su za reformski proces ključna četiri zakona koje Vlada treba da razmatra naredne sedmice. Reč je o zakonima o stečaju, privatizaciji, radu i planiranju i izgradnji.

Tom setu zakona treba dodati i zakon o gradskom građevinskom zemljištu koji bi jasno odredio na koji način se to zemljište može koristiti i izdavati. Sa druge strane, ipak treba sačekati da Vlada Srbije obelodani sadržaj tih zakonskih predloga, i tek kada sa tim javnost bude upoznata, moći će se dati precizniji odgovor na pitanje da li će mere u praksi zaista i zaživeti – kaže za Danas Mahmud Bušatlija, ekonomski analitičar.

Prema njegovim rečima, odredba da je poslodavac dužan da plati otpremninu samo za godine staža koju je radnik proveo u njegovom preduzeću i povezanim firmama je sasvim dobra i logična.

– Međutim, Zakon o radu mora da sadrži i takva rešenja koja će sprečiti poslodavca da otpušta dobre radnike. Zato bi sindikatima trebalo omogućiti veći uticaj i ulogu u preduzeću. Naime, sindikat bi bio taj koji bi trebalo da štiti interese onih koji rade, a da razotkriva neradnike. Nikako ne bi trebalo prepustiti samo poslodavcu da on određuje ko će biti otpušten – naglašava Bušatlija.

Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević slaže se da su zakoni koje je pomenuo ministar Radulović ključni za sprovođenje vladinih antikriznih mera. – Preostaje da se vidi da li će ti zakonski predlozi biti „pokvareni“ amandmanima u Skupštini i, što je najvažnije, kako će biti implementirani. Veoma je dobro što zakon o radu donosi rešenja koja će rasteretiti poslodavce. Reč je o zakonu od koga poslodavci svakako imaju korist, ali će je imati i nezaposleni koji će lakše dolaziti do posla – ističe naš sagovornik.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže za Danas da odredbe zakona o radu koje se bave otpremninama delimično popravljaju aktuelnu situaciju.

– Naime, više se neće moći dešavati da poslodavac koji ne želi da radnicima plati otpremnine, formira ćerka firmu i rasporedi ih na rad tamo. Međutim, moram da primetim da je ministar Radulović veoma šturo govorio o novom Zakonu o radu. Indikativno je da se o tom zakonu ne zna gotovo ništa, a da Radulović najavljuje da će on biti usvojen za dva i po meseca. Dakle u tom veoma kratkom periodu trebalo bi da bude organizovana i javna rasprava i da se o zakonu diskutuje u Skupštini. S obzirom da na konferenciji „Restart“ nije bilo predstavnika drugih ministarstva može se postaviti i logično pitanje da li u Vladi Srbije postoji konsenzus o donošenju Zakona o radu do kraja godine ili je to samo nešto što ministar Radulović želi – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari