Potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM Marko Jakšić izjavio je za Danas da su „pokušaji Prištine da uceni Beograd ekonomskim merama glupost, jer kada bi srpska strana primenila reciprocitet najveću štetu imali bi kosovski Albanci“.


– Albanci pokušavaju da zaobiđu srpsku robu, jer hoće kompenzaciju s zemljama u regionu. Ako Beograd primeni reciprocitet, cene na KiM gde je, inače loša ekonomska situacija, porašće za još 20 do 30 odsto. Ekonomski prostor KiM od 1945. razvijao se kao jedinstveni deo tržišta Srbije i to još nije razbijeno. Transport robe preko Hrvatske i Crne Gore bio bi rizičniji i skuplji, kao i varijanta preko Mađarske, Rumunije, Bugarske i Makedonije – objašnjava Jakšić.

Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković najavio je juče da je za kosovske Srbe „neprihvatljivo uvođenje carina na dva administrativna prelaza na severu KiM, čemu će se odlučno suprotstaviti“. Nedeljković je posle jučerašnjeg sastanka Saveta kosovskomitrovičkog okruga, kojem su prisustvovali predstavnici četiri opštine sa severa Kosova, pozvao „građane i privrednike da nastave da se snabdevaju robom iz centralne Srbije“.

On je poručio Euleksu da će se Srbi „suprotstaviti odlučno, svim sredstvima i da neće dozvoliti uvođenje carine na ovim prelazima“. Nedeljković je upozorio da će Euleks, Kfor i Kosovska policijska služba, ukoliko se ogluše o ovo upozorenje, snositi svu odgovornost za destabilizaciju stanja na terenu.

Predstavnici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok najavili su da će „svakog dana u svakom selu razgovarati s ljudima, a ako bude potrebno i izaći na administrativne prelaze da spreče sprovođenje embarga Vlade Kosova“.

U izveštajima s terena tvrdi se da se juče u prodavnicama na severu KiM i pored embarga nije osećala nestašica srpskih proizvoda. Na sever KIM juče su iz Raške dopremljeni hleb, mleko i druge namirnice.

Zenun Pajaziti, predsednik Komisije za ekonomski razvoj, industriju i trgovinu Kosova, izjavio je juče da je „embargo na srpsku robu rezultat dugog procesa pokrenutog u cilju otvaranja granica za slobodnu trgovinu i razmenu robe“, prenosi Radio KiM iz Čaglavice. On tvrdi da je „Srbija jednostrano zabranila uvoz robe sa Kosova, zbog čega je kosovska vlada zabranila da se uvozi iz Srbije i BiH“. Prema njegovim rečima, poslednje mere nemaju veze s odlaganjem dijaloga Beograda i Prištine zbog neslaganja u vezi s kosovskim carinskim pečatom.

S jednostranom odlukom Vlade Kosova ne slažu se ni predstavnici Samostalne liberalne stanke koja je deo vladajuće koalicije u Prištini. Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova, upozorava da će posledice trpeti i ostali građani KiM, jer većina artikala u kosovske markete dolazi iz Srbije. Miletić kaže da mu je kosovski premijer Hašim Tači obećao da će problem biti prevaziđen i da će odluka biti dodatno preispitana.

General Erhatd Buler, komandant Kfora, izjavio je juče da će međunarodne vojne snage „pratiti razvoj situacije na granici“ i potom odlučiti o načinu na koji će zaustaviti porast šverca, koji bi mogle da izazovu mere kosovske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari