Izgradnja skladišta Banatski dvor pokazala se kao dobar i ispravan potez, jer sada raspolažemo dovoljnim količinama gasa za snabdevanje stanovništva u Srbiji, izjavio je juče Boris Tadić, predsednik Srbije, nakon zvaničnog puštanja u rad podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru.

On je dodao da se saradnja Gasproma sa srpskim energetskim kompanijama odvija na zadovoljavajući način.

Predsednik Srbije je istakao da očekuje da će Srbijagas kao preduzeće da se izbori sa teškoćama izazvanim krizom i da će obezbediti potrebne investicije za razvoj preduzeća. Tadić je istakao da će zahvaljujući energetskim projektima koje razvija, Srbija biti energetsko čvorište u regionu i da će raspolagati dovoljnim količinama energenata. On je istakao da će se Srbija uvek zalagati da krak gasovoda koji bude prolazio kroz Srbiju ide i na teritoriju Republike Srpske.

Predsednik Izvršnog odbora Gasproma Aleksej Miler i predsednik Srbije Boris Tadić juče su posetili i NIS-ovu rafineriju u Pančevu. U okviru posete rafineriji, Miler i Tadić prisustvovali su svečanom otvaranju nove komandne sale objedinjenog sistema upravljanja proizvodnim lokacijama NIS-a. Takođe, Miler i Tadić upoznali su se sa tokom građevinskih radova koji se obavljaju u okviru projekta modernizacije prerađivačkih kapaciteta NIS-a.

– NIS je danas najuspešnija kompanija Srbije. Kompanija radi na modernizaciji svojih prerađivačkih kapaciteta. Pokazuje stabilan rast profitabilnosti. Započeta je realizacija ambicioznog programa regionalnog razvoja koji uključuje i saradnju sa članicama Evropske unije. Naglasio bih da je NIS ključni element saradnje Srbije i grupacije Gasprom u oblasti energetike i računamo da će nam dosadašnje iskustvo uspešnog partnerstva obezbediti priliku da i dalje efikasno ostvarujemo nove projekte koji su od obostrane koristi ne samo za Rusiju i Srbiju, već i za Evropu – izjavio je Miler.

Ako budu realizovane investicije u energetici o kojima su juče razgovarali predstavnici Srbije i Gasproma, biće to osnova za ugovaranje poslova vrednih ukupno pet milijardi evra, rekao je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa.

– Reč je o gasovodu Južni tok, izgradnja tri ili četiri termocentrale na gas (u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i eventualno, Nišu), zatim izgradnja još jednog skladišta gasa u Itebeju, za šta su zainteresovani ruski investitori – objasnio je Bajatović i najavio potpisivanje sporazuma između te kompanije, države i NIS-a o rešavanju duga za naftu pančevačke petrohemije od 275 miliona evra.

U prisustvu predsednika Srbije i predsednika Izvršnog odbora Gasproma potpisan je i Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i kompanije NIS u oblasti povećanja efikasnosti proizvodnje i finansijske stabilnosti petrohemijskog preduzeća HIP Petrohemija. Sporazum su potpisali generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić.

Južni tok

– Gasovod Južni tok, kojim će taj energent biti transportovan od Rusije preko Bugarske i Srbije ka Zapadnoj Evropi, gradiće se od 2013. do 2015. godine, a skladište u Banatskom Dvoru može se smatrati prvim objektom tog projekta, koji će ojačati status Srbije kao tranzitne zemlje – izjavio je juče predsednik Izvršnog odbora Gasproma Aleksej Miler i dodao da su u toku pregovori o dugoročnoj isporuci ruskog gasa, a potpisivanje ugovora očekuje se do kraja ove godine.

Skladište

U izgradnju skladišta uloženo je oko 30 miliona evra, kapacitet je 450 miliona kubnih metara gasa, a dnevno može da se isporuči do pet miliona kubika, što zadovoljava potrebe Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari