Samo dve od dužeg lanca firmi u vlasništvu poznate preduzetničke porodice iz Ivanjice, kojoj je na vrhu Radoslav Lale Sekulić, odgovorne su za oko trećinu gubitka Agrobanke AD u ukupnom iznosu od 29,4 milijarde dinara. Sekulić je jedno vreme 90-ih bio direktor Savezne uprave carina, a dobar deo svoga poslovanja preneo je na sina Dušana Sekulića koji se i vodi kao suvlasnik dela njegovih firmi.


Samo firma Product trade finance, sa sedištem u Beogradu, duguje Agrobanci oko četiri milijarde dinara. Nad firmom je sproveden i zaključen postupak stečaja, pokrenut na predlog Agrobanke. U rešenju o zaključenju stečaja od novembra prošle godine navodi se da iz „Izveštaja o ekonomsko-finansijskom poslovanju stečajnog dužnika proizilazi da stečajni dužnik nema imovine ni gotovinskih sredstava ni prava svojine na nepokretnosti, niti bilo koja druga stvarna prava, niti angažovanih zaposlenih“. Kao vlasnik firme zvanično se vodi Lidaka Investment Inc registrovana u Velikoj Britaniji.

Više od Product trade finance, Agrobanci duguje sledeća, ali poznata firma iz sistema Sekulić, fabrika lekova Habit Pharm ad iz Ivanjice. Takođe u stečaju. U septembru 2010. godine tadašnji generalni direktor te firme Marija Sladić „sa ogromnim zaprepašćenjem“ se obratila Agenciji za privredne registre protestujući zbog informacije „napisane crvenim slovima na vašem sajtu“, da je Habit Pharm brisan iz registra. Zbilja, tada je Čačanska banka predložila pa povukla predlog za otvaranje stečaja nad ovom firmom. Ali, samo nakon šest meseci Narodna banka je Privredni sud obavestila da je Habit Pharm „obustavio sva plaćanja u neprekidnom trajanju od dve godine sa stanjem blokade u ukupnom iznosu od 1,88 milijardi dinara“ te je nad firmom pokrenut prethodni postupak stečaja. Polovinom decembra 2011. godine Agrobanka je kao poverilac sudu dostavila Plan reorganizacije Habit Pharma.

U stečaju su još tri firme u kojima učešće ima porodica Sekulić: Western style iz Ivanjice i Lutton i Svis farmacija iz Beograda. Na spisku investicionih nekretnina Agrobanke koje je stekla po osnovu nenaplativih potraživanja nalazi se hotel „Moravica“, restorani „Dubrava“, „Lipa“ i „Vodopad“, hotel „Park“, kao i stambeno-poslovna zgrada, sve u Ivanjici. Novom procenom ovih nekretnina, njihova potencijalna cena sa stanjem poslednjeg dana prošle godine, umanjena je na manje od trećine vrednosti po kojoj je Agrobanka izvršila konverziju svojih potraživanja u vlasništvo. Tako je hotel „Park“ u knjigama Agrobanke 31.12.2010. vredeo više od 1,5 milijarde dinara, a po proceni od 31.12.2011. samo 422,8 miliona dinara. Od tih nekretnina, tri su opterećene i hipotekom, pa je po tom osnovu Agrobanka rezervisala oko 694,5 miliona dinara.

Sistemu firmi porodice Sekulić dosta je teško ući u trag, jer se kao njihovi vlasnici uglavnom vode firme kao Habit med iz Lihtenštajna ili firme registrovane u Švajcarskoj. Malo bolje upućeni u finansijske transakcije Agrobanke i sistema firmi porodice Sekulić, tvrde da ta konstrukcija prevazilazi moć jednog bankarskog menadžera i jednog biznismena.

Gubitak misterija za Udruženje banaka

Beograd – Udruženje banaka Srbije nema informacije o tome kako je nastao gubitak Agrobanke od 29,4 milijarde dinara, izjavio je juče generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. „To je za nas misterija. Agrobanka je u 2010. godini ostvarila dobit i odjednom se taj pozitivan rezultat pretvorio u veliki gubitak“, kazao je on. Narodna banka Srbije uvela je prinudnu upravu u Agrobanku krajem prošle godine. Najveći pojedinačni akcionar „Agrobanke“ je država Srbija, sa vlasničkim udelom od 20,1 odsto. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari