Udruženja banja Srbije ukazalo je da je pre prodaje rehabilitacionih centara i banja neophodno rešiti imovinsko pravne odnose države i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u tim zdravstvenim ustanovama, i doneti strategiju razvoja zdravstvenog turizma.

 „Tek nakon toga, moguće je pokrenuti postupak privatizacije zdravstvenih ustanova, i to ne na osnovu generalnog modela, već posmatrajući svaku zdravstvenu ustanovu kao jedinstven privredni subjekat“, ukazuje Udruženja banja u saopštenju.

Agencija za privatizaciju je prošle nedelje objavila poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća, među kojima je 14 banja i specijalnih bolnica. Predlog Udruženje banja je da svi prirodni resursi koje koriste rehabilitacioni centri ostanu u državnom vlasništvu.

Opstanak banja je, po oceni tog udruženja, veoma važan za slabo razvijene delove Srbije gde se nalaze dve trećine banja koje imaju 4.000 zaposlenih. Po rečima vršioca dužnosti direktora Agencije za privatizaciju Marijana Radovanović, banje nisu do sada privatizovane zbog nerešenih imovinskih pitanja, a sada za njih postoji znatno interesovanje investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari