Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije otvorilo je juče javnu raspravu o Nacrtu izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim se proces izdavanja građevinskih dozvola skraćuje na manje od mesec dana.


Predloženim izmenama smanjen je broj procedura i predloženo je da se umesto lokacijske dozvole, kao upravnog akta, izdaju lokacijski uslovi, kao javna isprava.

Na nivou Republike, pokrajina i lokalnih samouprava biće određen organ ili služba koja će sprovoditi objedinjenu proceduru za izdavanje lokacijskih uslova, građevinske dozvole, prijavu radova i izdavanje upotrebne dozvole.

Lokacijski uslovi davaće se u roku od 23 dana od podnošenja zahteva, građevinska dozvola za tri dana, potvrda o prijavi radova odmah, a upotrebna dozvola za tri dana.

Sva dokumenta u vezi sa izdavanjem izdavanja lokacijskih uslova pribavljaće nadležne službe, a ne kao do sada investitor.

Predložena je i reforma naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, koja je, od vrste parafiskalnog nameta, prerasla u stvarni trošak opremanja lokacije.

Po analizi efekata izmena zakona, ograničavanjem iznosa naknade za uređenje građevinskog zemljišta na 10 odsto (15 odsto za određene namene) prosečne cene kvadratnog metra stanova novogradnje na teritoriji te lokalne samouprave po statističkim podacima, smanjiće se maksimalno opterećenje za investitore.

U Beogradu, gde je najviša prosečna cena kvadratnog metra novih stanova, iznos naknade sada može biti i veći od 47.000 dinara po kvadratnom metru, a, na osnovu izmena, maksimalni iznos naknade bio bi oko 25.000 dinara, što je smanjenje od oko 48 odsto.

Smanjiće se i raspon između najviših i najnižih naknada unutar jedne jedinice lokalne samouprave sa sadašnjih jedan prema 40, na jedan prema šest.

Prema poslednjem izveštaju globalne liste konkurentnosti Svetske banke „Duing biznis“, Srbija je po vremenu potrebnom za izdavanje građevinskih dozvola na 182. mestu među 189 rangiranih država, jer je za izdavanje dozvole potrebno 269 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari