Visokoj školi strukovnih studija „Akademija fudbala“ oduzeta dozvola za rad 1Foto: Danas/Kristina Bondžulić

Visokoj školi strukovnih studija „Akademija fudbala“ oduzeta je dozvola za rad 12. aprila, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ova ustanova se nalazi u Beogradu, u ulici Deligradska broj 27/III, a rešenje je doneto zbog odbijanja zahteva za akreditaciju visokoškolske ustanove i studijskih programa, odnosno isteka roka od godinu dana od konačnosti rešenja Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju kojim se odbijaju zahtevi za akreditaciju visokoškolske ustanove i studijskih programa.

U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Nacionalno akreditaciono telo (NAT) je nezavisno telo koje obavlja poslove akreditacije, provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanja studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju.

U donošenju odluka o akreditaciji NAT je u potpunosti nezavisan.

Postupak akreditacije i provere kvaliteta u visokom obrazovanju obavlja se u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, standardima za akreditaciju, koji su usklađeni sa Evropskim standardima i uputstvima (ESG), kao i sa Etičkim kodeksom NAT.

Iz Ministarstva podsećaju da je Zakonom o visokom obrazovanju propisano da visokoškolskoj ustanovi koja ne dobije akreditaciju, dozvola za rad važi još godinu dana od dana konačnosti rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju, bez prava upisa studenata, a Ministarstvo je dužno da potom donese rešenje o oduzimanju dozvole za rad i da objavi prestanak važenja akreditacije.

„U skladu sa Zakonom, ministar prosvete će na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima ove visokoškolske ustanove. Troškove završetka studija za zatečene studente, u skladu sa uspostavljenim obligacionim odnosima između studenata i navedene visokoškolske ustanove, snosi visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad“, navodi se u saopšenju.

Visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može podneti zahtev za izdavanje nove dozvole za rad po isteku roka od godinu dana od dana dostavljanja rešenja o oduzimanju dozvole za rad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari