Deo profesora Državnog univerziteta u Novom Pazaru održao štrajk upozorenja 1foto Elmedin Hajrović/ATAImages

Profesori i administrativni radnici Državnog univerziteta u Novom Pazaru koji su članovi sindikata „Nezavisnost“, održali su danas polučasovni štrajk upozorenja zbog, kako su saopštili, lošeg stanja na toj visokoškolskoj ustanovi.

Poverenik sindikata, profesor Dejan Mirčić kazao je da su proteklih meseci mnogo puta pokušavali da uspostave kontakt sa upravom Univerziteta, ali da na njihove dopise nikad nije odgovoreno.

„U danima koji su pred nama očekujemo da dijalog počne i da se rešavaju nagomilani problemi, uz međusobno uvažavanje, ne samo zato što problemi postoje, već što je reč o Univerzitetu gde je pluralizam mišljenja i govora pravilo, a ne izuzetak“, rekao je Mirčić.

Mirčić je izjavio da su na članove Sindikata prethodnih dana vršeni „preteški pritisci“ zbog čega je, naslućuje, šestoro administrativnih radnika napustilo tu organizaciju.

Profesor Senad Ganić ocenio je da je Statut Državnog univerziteta totalitaran i autoritaran zbog čega je potrebna radikalna promena tog dokumenta.

„Ne tražimo mi povlastice i privlegije. Da li je normalno da postoji Statut po kojem rektorka indirektno postavlja telo koje nju bira i razrešava? Da li je normalno da imamo Senat u kojem su četiri člana protivzakonito postavljena“, zapitao je Ganić.

Kazao je da je loše stanje na Univerzitetu dovelo do toga da četiri departmana sa društvenih nauka nemaju akreditaciju i da je neizvesno da li će biti upisa naredne generacije studenata, ali da će on i njegove kolege iz sindikata nastaviti da insistiraju na poštovanju zakona, propisa i standarda.

Podršku profesorima u štrajku pružio je i deo studenata koji su se okupili u holu i ispred zgrade Univerziteta.

Član Saveta univerziteta Rade Doroslovački rekao je novinarima da je akreditacija neakreditovanih studijskih programa na ovom univerzitetu trenutno važnija od „besmislenih sukoba“.

„Na svu sreću većina studijskih programa jeste akreditovana i sada treba pažnju usmeriti na one koji nisu, a za to je potrebno zadovoljiti zakonske standarde, koji su od strane rukovodstva ispoštovani, ali ne i od strane nastavnog kadra. Ukoliko se ne smire tenzije biće velika šteta za decu Novog Pazara, ali i grad, okolinu i državu, jer mladi treba da ostanu ovde, a ne da odlaze u beli svet“, rekao je Doroslovački.

Član Saveta Branko Kovačević samtra da „neosnovane primedbe koje nemaju argumentaciju“ urušavaju ugled ovog Univerziteta, te da su dijalog i smirivanje tenzija obavezni.

„Ovde je došlo do zamene teza, jer je sve urađeno po zakonu i ne vidim razlog da se diže prašina jer sve to šteti ugledu škole, a školstvo je javno dobro i ovde nema politike. Po zakonu sindikat ne može da rukovodi firmom, a studenti imaju svog prorektora, imaju parlament i šefa parlamenta“, dodao je Kovačević.

Na pitanje novinara zašto se rektorka Univerziteta Zana Dolićanin nije pojavila, Kovačević je rekao da je ona „mlada i osetljiva, da nije ništa kriva, te da svoj posao obavlja odgovorno i profesionalno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari