Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je da će za društvena preduzeća koja su izuzeta iz privatizacije, a koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, biti napravljen akcioni plan koji treba da obezbedi njihov opstanak.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


– Sva ta preduzeća izuzeta su od privatizacije i za svako od njih praviće se poseban program kako bismo došli do akcionog plana i saznali šta su njihovi, a šta interesi društva – rekao je Vulin juče u kragujevačkoj fabrici Zastava INPRO, kojoj je uručio atest za proizvodnju platformi (rampi) za osobe sa invaliditetom.

On je kazao da su preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom izuzeta iz privatizacije zahvaljujući zalaganju MInistarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i razumevanju ministarstava finansija i privrede. Vulin je istakao da se nada da će brzo biti donet zakon o socijalnom preduzetništvu.

Preduzeće Zastava INPRO, kojem je uručen atest za izradu pokretnih platformi za osobe sa invaliditetom, zapošljava oko 230 invalidnih radnika, posluje u okviru Grupe Zastava vozila i proizvodi priključna vozila, odnosno automobilske prikolice koje, najvećim delom, izvozi u Francusku.

Direktor Zastave INPRO Branko Veljović rekao je juče da su predviđene početne serije od po deset platformi za osobe sa invaliditetom, te će dalja dinamika zavisiti od porudžbina na tržištu. Reč je o novom domaćem proizvodu kojim je supstituisan uvoz.

Ministar Vulin kazao je da će preporučiti svim ustanovama koje su pod ingerencijom ministarstva kojem je na čelu da u nabavkama prvenstveno traže mogućnost da rade sa zaštitnim radionicama i drugim firmama koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom. On je rekao i da će Fond PIO do kraja 2015. da reši problem pristupačnosti invalidnim osobama u svim svojim filijalama, kao i da očekuje da će to da urade i Nacionalna služba za zapošljavanje i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari