Uspeli smo da napravimo čudo. Srbija je izgradnjom Topionice pokazala da ume da industrijalizuje zemlju, a kompanije koje su u tom poslu učestvovale dobile su izvanrednu referencu za neki drugi projekat u zemlji – izjavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti u Boru povodom završetka gradnje Topionice sa fabrikom sumporne kiseline.

On je zadao i nove rokove za čišćenje „uskih grla“, i to za šest meseci bi morao da se osposobi kop Cerovo, Majdanpek za devet meseci, a Cerovo primarno za godinu i po dana, dok će država dati podršku ukoliko sve bude urađeno na vreme.

– Novoizgrađena topionica zarađivaće 12 miliona evra godišnje sa uvoznim koncetratom, a kada naši rudnici budu spremni da povećaju svoju proizvodnju, i dvostruko više – izjavio je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski i dodao da će zahvaljujući toj investiciji biti povećano učešće RTB Bor u bruto domaćem proizvodu Srbije već naredne godine, a za tri godine skoro duplirano.

Prema rečima kanadskog ambasadora u Beogradu Filipa Peningtona, koji je upravo juče i stupio na tu funkciju, vlada njegove zemlje izuzetno je zadovoljna što je učestvovala u projektu gradnje Topionice u Boru, jer je reč o najvećoj investiciji koju je neka kanadska kompanija ikada izvela u regionu.

– Kanada je poznata kao lider u odgovornom rudarstvu i posvećenosti zaštiti životne sredine, a kanadska firma zadovoljna je što je učestvovala u projektovanju i proširenju najmodernijeg postrojenja u regionu, koje će povećati kapacitet proizvodnje bakra, zlata i srebra, ali i pomoći radnicima Bora i njihovim porodicama, te ekonomiji Srbije – rekao je kanadski ambasador u svom prvom javnom istupanju u Srbiji.

Inače, nova topionička postrojenja koja garantuju ekološki čistu sredinu označavaju novu etapu u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra u borskom basenu. Gradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline sa modernom tehnologijom započela je 2011. godine, a koštala je 250 miliona evra, što je obezbeđeno iz kredita kanadske EDC banke uz naše državne garancije, dok je i Vlada Srbije uplatila dodatnih 30 miliona evra potrebnih za završetak investicije. Glavni izvođač radova bio je kanadski SNC Lavalin, a podizvođač koji je i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ je finska kompanija Outotek. I 25 domaćih firmi bilo je angažovano a njih je kao podizvođače okupio Enrgoprojekt, koji je obavio i sve lokalne radove, dok je nadzor vršio Građevinski fakultet iz Beograda.

Nova topionica bi trebalo da u punom kapacitetu radi kroz tri meseca, a odgovorni u RTB Bor kažu da će se potruditi da planirano funkcionalno ispitivanje skrate na mesec i po dana.

Zadovoljni ekolozi

Modernizacijom topionice Bor neće više biti u vrhu liste najzagađenijih gradova, jer će se emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu spustiti ispod zakonom propisanih vrednosti. Istovremeno, iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra dostići će 98 procenata što će zadovoljiti i ekonomske, ali i ekološke standarde koji važe u Srbiji i EU.

Impuls za hemijsku industriju

U novoj topionici RTB Bor će udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, jer će se proizvoditi 80.000 tona bakra godišnje i prerađivati 400.000 tona koncentrata po ceni koja će sa sadašnjih 1.250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara. U novoj fabrici sumporne kiseline godišnje će se proizvoditi 400.000 tona monohidrata, čime će hemijska industrija i proizvodnja veštačkih đubriva dobiti znatno jeftinije sirovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari