Fakulteti, instituti i komunalna preduzeća u Srbiji, imaju veoma realne šanse da dobiju sredstva iz programa Evropske unije „Horizont 2020“ za projekte iz oblasti energetike, kaže za Danas Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

– Kada je reč, naročito o projektima iz oblasti energetske efikasnosti, šanse su zaista izgledne za akademske kuće, naučno-istraživačke institucije i preduzeća koja se bave komunalnom problematikom. U ovom trenutku, ne vidim mnogo prostora da i srpska industrija iskoristi šansu, jer je suočena sa oštrom konkurencijom iz razvijenih evropskih zemalja u borbi za sredstva za realizaciju konkretnih projekata. Ipak, s obzirom da je „Horizont 2020“ mlad program kome tek predstoji da se razvija i usavršava, verujem da će se u narednom periodu stvoriti veći prostor za srpsku industriju da i ona nađe svoje mesto u njegovom okviru – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je formula za uspeh udruživanje sa stranim partnerima jer to uvećava šanse za dobijanje sredstava iz ovog programa.

– Naučni radnici sa fakulteta, instituta, centara kao i preduzeća treba da traže partnere u inostranstvu sa kojima mogu međusobno da se dopunjuju, povećaju svoju snagu i jače nastupe u borbi za dobijanje sredstava. Udruživanje institucija i preduzeća kako na nivou Srbije tako i na međunarodnom nivou je od krucijalnog značaja za uspešno učešće u programu „Horizont 2020“ – naglašava Rajaković.

Da se u Srbiji i te kako vodi računa o upoznavanju stručne javnosti sa tim programom, najbolje potvrđuje podatak da je Privredna komora Srbije nedavno organizovala video prenos Info dana iz Brisela u cilju da se predstavnici malih, srednjih i velikih inovacionih kompanija upoznaju sa mogućnostima dobijanja sredstva u okviru programa „Horizont 2020“. Video linkom predstavljen je novi radni program „Sigurna, čista i efikasna energija“ 2016 – 2017. Na sastanku je naglašeno da je Info dan odlična prilika da se predstavnici privrede upoznaju sa ekspertima iz oblasti energetike, kao i sa predstavnicima institucija koje imaju iskustvo u pisanju predloga projekata za „Horizont 2020“. NJima je omogućeno i da u okviru Evropske mreže preduzetništva, učestvuju na međunarodnim poslovnim susretima održanim 16. septembra u Briselu.

Inače, „Horizont 2020“ je program Evropske unije za period od 2014. do 2020, sa budžetom od oko 80 milijardi evra. Program objedinjuje teme za istraživanje koje su bile obuhvaćene programima EU u prethodnom budžetskom periodu (2007- 2013) i predstavlja dobru priliku za finansiranje preduzeća u oblasti istraživanja i inovacija. U odnosu na prethodni period, pravila za korišćenje finansijskih sredstava su pojednostavljena kako bi olakšali mogućnost za konkurisanje i upravljanje novčanim sredstvima, posebno za mala i srednja i preduzeća. Osnovna svrha tog programa, koji je otvoren za veliki broj privrednih grana, je ubrzavanje realizacije ideje od laboratorije do tržišta. Na isti način „Horizont 2020“ doprinosi privrednom rastu, otvaranju radnih mesta i unapređenju konkurentnosti privrede.

Pravo učešća u tom programu imaju mala i srednja preduzeća, velike kompanije, istraživačke grupe na univerzitetima, istraživački instituti, pojedinačni istraživači, kao i vladine, nevladine i privatne organizacije, institucije i drugi.



Pomoć Privredne komore

Međunarodni poslovni susreti su šansa da kompanije, kroz unapred zakazane sastanke, predstave inovativne ideje i pronađu međunarodne partnere za kandidovanje predloga projekata na temu energetike. Učešće na susretima je besplatno. Zainteresovanim firmama, koje ne učestvuju na događaju, a žele da stupe u kontakt sa drugim učesnicima na poslovnim susretima, biće ponuđeno da ih zastupa Predstavništvo PKS u Briselu.



Fokusi

U segmentu energetike, program „Horizont 2020“ fokusira se na gas, energetsku bezbednost, pametne mreže, skladištenje energije, rezervne tehnologije, korišćenje ugljenika, smanjenje potrošnje energije i ugljen-dioksida, jeftinije i ekološki orijentisanije snabdevanje strujom, alternativna goriva i mobilne izvore energije, jedinstvenu evropsku strujnu mrežu, nova znanja i tehnologije, transparentnost u odlučivanju i javnim angažmanima itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari