Majdanpečka „Zlatara“ odnosno Industrija za preradu metala Majdanpek, u čijem sastavu posluje i „Zlatara“, ovih je dana u žiži interesovanja, budući da su zaposlenima zaostale plate isplaćene u zlatnicima. Za ovaj vid isplate zaostalih zarada u preduzeću koje čeka privatizacija prodajom imovine, odlučili su se nakon dogovora sa sindikatima i na inicijativu radnika. U iznalaženje načina isplate zaostalih zarada aktivno je bilo uključeno Veće samostalnih sindikata.

Od 315 radnika, koliko je zaposleno u preduzeću, 314 se pismeno, svojim potpisima i potrebnim podacima, izjasnilo za ovaj vid isplate zaostalih zarada – kaže za Danas predsednik Veća samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Negotin i Kladovo, Dejan Matejević, koji podseća da budući vlasnik koji kupuje imovinu preduzeća ima obavezu preuzimanja radnika, ali ne i nastalih obaveza, između ostalog i zaostalih zarada.

– Ovo je bio jedini način da radnici dobiju ono što im pripada. Pregovori su vođeni dugo, ali je na kraju poslovodstvo prepoznalo naše zahteve i isplatilo pet zaostalih zarada radnicima – kaže Matejević.

Prodaja proizvoda Zlatare Majdanpek zavisi od kupovne moći građana koja opada, što se odražava i na promet u prodavnicama ovog preduzeća. Budući da novca nije bilo, prihvaćen je naturalni vid isplate i određena cena. Zaostale plate su obračunavane kao i da su isplaćivane u novcu, pri čemu je gram zlata imao cenu od 4.500 dinara i svako od radnika dobio je zlatnike u vrednosti svoje plate.

– Ono na šta mi ne možemo da utičemo jeste cena po kojoj će menjači otkupiti zlatnike od naših radnika – kaže direktorka Zlatare Majdanpek Milica Jasenski.

Među radnicima, koji ipak žele da ostanu anonimni, vlada uverenje da je ovo bio jedini način. Kažu da su sami tražili da tako budu isplaćeni, kao da su i zlatnici bolji nego da su ostali bez ičega. Bilo je i onih koji su, doduše, samo na prvi pogled bili potpisani imenom i prezimenom, pa je tako na adrese brojnih redakcija prosleđen mejl u kome navodna radnica Zlatare, Milena Vodanović piše da su „umesto deset plata koliko nam je firma bila dužna dobili zlato, kao i da je neko dobio zlatne dukate, a neko lomljeno zlato“, tražeći da se slučaj ispita. Kako saznajemo, nije deset nego pet plata i svi su bez razlike dobili zlatnike, a zaposleni u „Zlatari“ kažu da među njima nema koleginice koja se zove Milena Vodanović.

Ovaj mejl bio je povod da se poslovodstvo IPM Majdanpek oglasi saopštenjem u kome pored ostalog navode da se radi o „pismu nepostojeće radnice ovog preduzeća sa netačnim navodima“.

– Nastojeći da rešimo višemesečni problem sa isplatom zaostalih zarada, na zahtev grupe radnika i reprezentativnih sindikata, nakon višenedeljnog pregovaranja i date pismene saglasnosti svakog radnika pojedinačno, postigli smo dogovor oko načina isplata dela zaostalih zarada, a imajući u vidu izuzetno težak položaj u kojem se kao preduzeće u restrukturiranju, u postupku privatizacije, nalazimo. Moramo da konstatujemo, da nam se po ko zna koji put dešava, a sada u vreme kada proces privatizacije ulazi u završnicu, da se pozitivan tok događaja pokušava da spreči i preduzeće otera u stečaj, ne birajući pri tom mere, nizom manipulacija, poluinformacija i opstrukcija – stoji u saopštenju poslovodstva IPM-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari